Hoofdredactie19 dec '12 13:12

Column hoofdredactie | Leve de Belastingdienst

Auteur: Meindert Schut

Makkelijker kunnen we het niet maken, wel strenger. Dat zou de nieuwe slogan voor de Griekse belastingdienst moeten worden.

Meindert Schut
Meindert Schut

Niemand houdt van de belastingdienst en die blauwe envelop, maar we kunnen niet zonder. Natuurlijk worden er fouten gemaakt, ook in Nederland, maar een goed opererende belastingdienst is een voorwaarde voor een stabiel democratisch land.

Terwijl de rest van Nederland alweer zo’n beetje aan het werk ging genoot ik nog van een heerlijke vakantie in Griekenland. Toch de bakermat van de democratie, dus dat is wel handig zo vlak voor de verkiezingen. Prachtig weer trouwens, dat ook…

Weinig gemerkt overigens van de crisis daar. Het geld kwam gewoon uit de automaat. De mensen waren aardig, ook al kom ik uit hetzelfde land als Jan Kees de Jager. En er werd niet gefraudeerd, tenminste niet zichtbaar. Vroeger kon je in Griekenland nog wel eens korting krijgen als je cash betaalde. De ondernemer betaalde geen BTW, de toerist betaalde minder, iedereen blij…behalve de Griekse  staatskas.

Deze prachtige Griekse traditie werd begin deze zomer nog van harte toegepast.

In de Griekse toeristencentra werd deze vakantie periode massaal gesjoemeld met de BTW. Bij controles door de belastingdienst bleek dat 56 procent van de cafés, bars en souvenirwinkeltjes – daar heb je er veel van in Griekenland – de BTW in eigen zak hielden.

56 procent is natuurlijk best veel, maar het gevolg van de strenge controles is wel dat er tegen het einde van het toeristenseizoen, nauwelijks meer werd gefraudeerd. Wij kregen bijna op het neurotische af bonnetjes bij alles wat we kochten. Zelfs de blinde prularia verkoper gaf een keurige factuur bij de aanschaf van een suf ledlampje in de vorm van een dolfijn. Het werkt dus kennelijk.

Portugal, ook zo’n heerlijk vakantieland, kent sinds de aankondiging dat de belastingdienst strenger gaat controleren, opeens 135 duizend kinderen minder. Deze fraude met papieren kinderen heeft de Portugese staat jarenlang tientallen miljoenen euro’s gekost. Goed dus dat er nu eindelijk wat gebeurt.

Een goede belastingcontrole is de basis van een sluitende rijksbegroting. Want wat zou u doen als u wist dat de belastingdienst u jaar in jaar uit niet zou controleren? We proberen nu toch ook allemaal zo min mogelijk geld aan de staat af te dragen? Of zoals Socrates al zei: “Ken uzelf”.

We mogen dus eigenlijk heel blij zijn dat onze eigen belastingdienst zo streng is. Daarom.. vooruit, voor een keertje dan: “Lang leve de belastingdienst”…..en mijn belastingadviseur….

Meindert Schut

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen