Hoofdredactie5 mei '11 08:13Aangepast op 5 mei '11 08:32

[05-05] Get the Picture

Auteur: Thijs Baas

Hè, da’s nou toch jammer. We krijgen de foto voorlopig niet te zien. Tsja, en nu geloof ik dus niet dat ie dood is. Want waarom zou je Amerikanen geloven? Ik zie ze nog met een buisje met duistere inhoud zwaaien in de VN-vergadering, het ‘onomstotelijke bewijs’ dat er chemische wapens in Irak waren. U kent de afloop: die zijn nooit gevonden.

Gelukkig werden we na die oorlog wel getrakteerd op het toetje waar we recht op hebben: de ophanging van Sadam. Zonde alleen dat die met zo’n beroerd mobieltje was gefilmd. Zelfs op mijn HD-tv is het niks. Jammer. Gemiste kans.
Als journalist ben ik vreselijk nieuwsgierig. Dus toen de ontvoerde Amerikaanse journalist Daniël Pearl negen jaar geleden werd onthoofd ben ik op internet gaan zoeken naar de beelden. Wie van gruwelijk houdt en baalt dat ie Osama niet te zien krijgt komt hier aan zijn trekken. Een hoop Allahu Akbar van een stel doorgeslagen fanaten, een groot mes, een weerloze journalist die naar de grond wordt geduwd, en vijf seconden later wordt trots de trofee getoond. Voor mij is dit het onomstotelijke bewijs dat Daniël Pearl dood is.
Osama is dus nog even niet dood. Want de foto’s lekken maar niet uit. Waar is Julian Assange als je hem echt nodig hebt. Ik vind de foto overigens kinderspel bij wat ik echt wil zien. Ik wil bewegende beelden. En dan geen laffe animaties, maar het echte materiaal waar Barack, Hillary en de Amerikaanse generaals exclusief naar hebben gekeken. Dure live betaaltelevisie via de satelliet. De missie duurde 40 minuten, en iedere mediagoeroe weet dat dat de ideale lengte van een aflevering van welke serie dan ook is. Wat gaan we te zien krijgen: Osama in witte pyjama kijkt vertwijfeld in camera op de helm van een Navy Seal. Deze praat rechtstreeks met het Witte Huis. “Mister President, we’ve got him. Which eye do you prefer: the left or the right one.” Het antwoord van Obama krijgen we na de break. Het blijft per slot van rekening Amerika.
Die beelden wil ik zien. Daar heb ik recht op want Nederland heeft in Afghanistan jarenlang meegedaan aan de klopjacht op Osama. En anders is Osama voor mij dus niet dood en zit hij vast en zeker in een studio samen met Elvis een nieuwe release van Jailhouse Rock op te nemen. Met Hitler op gitaar, want die is ook niet dood. Nooit beelden van gezien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen