Hoofdredactioneel20 feb '17 15:13Aangepast op 5 mrt '17 17:42

Open brief aan Geert Wilders

Auteur: Sjors Frohlich

Beste Geert,

Beeld: BNR
Beeld: BNR

Graag wil ik reageren op je afzegging van het (mede door BNR georganiseerde) Carré-debat en je tweet over de ‘dishonest media’ vanmorgen.

Ik ben me bewust van het risico dat ik word gezien als het teleurgestelde jongetje dat acht vriendjes voor zijn verjaardagsfeestje heeft uitgenodigd en van wie er eentje niet komt opdagen. So be it. Dit gaat niet om mij, het gaat niet om BNR, het gaat niet om ‘de media’. Nee Geert, het gaat om de mensen in het land, de kiezers, ‘het volk’, om in jouw termen te blijven.

Ik vind het belangrijk dat kiezers in een campagneperiode goed worden geïnformeerd over de standpunten van de diverse partijen. Dat hoort bij een fatsoenlijke democratie. Dat gebeurt door debatten met opponenten en door kritische vragen van journalisten. Die mogelijkheid ontneem jij de kiezers en dat is jammer. Bovendien hadden we gewoon een door jou bevestigde afspraak dat je naar Carré zou komen.

In je tweet vanmorgen beweer je dat veel media de PVV en jou alleen maar willen beschadigen. Dat is niet waar. Je hebt zeker een punt dat wij de PVV en jou anders benaderen en behandelen dan andere politieke partijen. Maar Geert, dat is omdat jij en de PVV totaal onbereikbaar zijn en nooit iets laten horen op verzoeken om te reageren of zaken eens uit te leggen. Graag zou ik het anders aanpakken en jou vragen wat je ergens van vindt. Die mogelijkheid bied je niet. Trouwens, over het algemeen zijn de media een behoorlijk goede megafoon voor je tweets. Ik denk dat we eerder een bloemetje verdienen dan zo’n tweet.

Ik nodig je uit voor een gesprek hierover. Gewoon, een kop koffie, om te bespreken hoe wij (journalisten en Geert Wilders) op een goede manier met elkaar kunnen omgaan. Met of zonder microfoon, wat jij wilt. Want zelfs ondanks je tweet vanmorgen denk ik dat je als democratisch gekozen volksvertegenwoordiger echt wel de meerwaarde van onafhankelijke journalistiek inziet.

Kiezers willen weten waar jij voor staat, wat je concrete voorstellen zijn. En dan moet je er ook tegen kunnen als die voorstellen op hun haalbaarheid worden getoetst. Dat hoort er allemaal bij.

Ik hoop van je te horen. Any time, any place.

Met vriendelijke groet,

Sjors Fröhlich

Hoofdredacteur BNR Nieuwsradio

Geert Wilders heeft inmiddels gereageerd via Twitter:

Lees ook: 'Debatten afzeggen door Wilders is een tactiek'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen