De stemmen van BNR13 nov '18 13:24Aangepast op 13 nov '18 17:04

Wie is Rens de Jong?

Auteur: BNR Webredactie

Rens de Jong (43) is een bekend geluid voor zakelijk Nederland. Sinds 2000 is hij één van de bekende stemmen van BNR Nieuwsradio. Daarnaast is hij dagvoorzitter.

Rens de Jong
Rens de Jong (BNR)

De Jong is geboren in Muiden en woont samen met zijn vrouw en drie dochters. Hij studeerde Televisie-Journalistiek, in Zwolle, en Film- en Televisiewetenschappen, in Amsterdam, en maakt al sinds zijn elfde radio.

Lees ook: Klik hier voor alle voorstelrondes van onze presentatoren

“Ik heb heel eventjes plaatjes gedraaid bij de lokale omroep, maar nieuwsverhalen trokken mij veel meer. Mijn grote ambitie was en is, om een mooie actuele talkshow te maken, waar luisteraars en kijkers energie van krijgen, en waar deelnemers elkaar proberen te begrijpen.”

Op dit moment presenteert De Jong het wekelijkse programma Werkverkenners.

Sneeuwstorm

Zijn meest memorabele nieuwsmomenten bij BNR: “9/11, de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan en de live-uitzendingen tijdens monsterlijke winterfiles met ingesneeuwde luisteraars.” “Tijdens een sneeuwstorm op 25 november 2005 was er meer dan 800 kilometer file. “Iedereen stond vast, niets reed. Chaos. We zouden na acht uur ’s avonds stoppen met uitzenden, maar we hebben toen de telefoonlijnen opengegooid en mensen laten inbellen.”

De Jong haalde in 2018 meer herinneringen op aan zijn tijd bij BNR. Lees daarvoor dit artikel.

Zijn favoriete radioprogramma’s podcasts zijn Planet Money van NPR, The Daily en Caliphate.

Startups

Van Margriet Vroomans heeft De Jong het meest geleerd als presentator. “Zij heeft me geleerd om een lijn in een interview te brengen, na te denken over mogelijke vervolgvragen, en dat je met een grote glimlach de meest scherpe vragen kunt stellen.”

Welke startup had hij willen starten als De Jong niet zijn huidige werk had? “Dat hoeft elkaar niet uit te sluiten! Ik heb zelf het bedrijf BuzzMaster opgericht en ik zou nog wel (weer) een bedrijf willen opzetten. Ik zou het mooi hebben gevonden om de WakaWaka lamp uitgevonden te hebben.”

Gerelateerde artikelen