Hugo Reitsma23 jan '15 15:44

Column Hugo Reitsma | Stemadvies: PvdA

Auteur: Hugo Reitsma

Ok, ik geef het toe: die kop is een beetje clickbait. Want vermoedelijk een van de meest controversieel mogelijke combinaties van twee woorden in de Nederlandse politieke discussie. Wie stemt nou nog PvdA?! Maar dit keer is anders.

Image

Ok, ik geef ook toe: sommige mensen moeten vooral níet op de PvdA stemmen. Mensen die, ik noem maar iets: niet links zijn. Maar ik ken veel mensen die juist niet rechts zijn, en van hen stemt volgens mij niemand nog PvdA. Die moeten misschien nog eens nadenken.

Laten we wel wezen: de Provincie, who cares? En de Eerste Kamer, die indirect ook op 18 maart wordt herkozen: daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat, nóg indirecter, de meerderheid in de Eerste Kamer een rol zal spelen bij de formatie van een volgend kabinet, ergens in de komende twee jaar.

Tweestrijd
Op basis van de Nipo-peiling van gisteren zien de formerende partijen dan het volgende: De grootste Senaatsfractie is van D66, gevolgd door VVD en PVV, en vervolgens het CDA. De SP is klein en de PvdA gedecimeerd. Gevolg: alleen een rechts kabinet mogelijk.

Het rommelt bij de PvdA, en dat is ook wel begrijpelijk. De partij moet veel VVD-beleid verdedigen. Da’s natuurlijk lastig voor de gestaalde kaders. Maar met gestaalde kaders win je geen verkiezingen. Die win je door die ex PvdA'ers weer binnen te halen.

Bij de vorige Kamerverkiezingen deed de PvdA het zo goed door de tweestrijd om het torentje met de VVD. Dat was flauwekul: VVD en PvdA wisten toen al lang dat ze tot elkaar waren veroordeeld. Nu is het wel een echte tweestrijd. Tussen de mogelijkheid van een middenkabinet, of enkel iets met Rutte en Buma. Linksmensch: let op uw saeck!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen