Hugo Reitsma6 jun '14 14:00

Column Hugo Reitsma | Ombudsgate

Auteur: Hugo Reitsma

Heel goed al die aandacht voor dat Ombudsgelul de afgelopen dagen. Het was geen flauwekulverhaal over poppetjes, méér dan een Haags relletje over iets met Marokkanen. Dit gaat over de echt belangrijke zaken.

Image

Natuurlijk, gisteren nam de Europese Centrale Bank een draconische maatregel, mogelijk buiten haar bevoegdheden, het kan een nieuwe crisis veroorzaken en kost Noord-Europese spaarders opnieuw handenvol geld. Maar daarnaast had je dus de vraag of de vrouw van Van Woerkom inmiddels wél met de taxi mag.

Oók deze week werd de studiebeurs afgeschaft, en werd de strijd om de macht in de zorg tussen artsen en verzekeraars beslist in het voordeel van de laatste. Het zijn inderdaad randverschijnselen vergeleken bij een uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs door de baas van de ANWB, vier jaar geleden.

Want wat was er nou aan de hand? De Tweede Kamer had eerst Van Woerkom voorgedragen als enige kandidaat voor de functie van Nationale Ombudsman, maar bedacht zich, en toen toch weer niet. Kortom de Kamer maakte er een zootje van. Dat gebeurt steeds vaker. En dat is pas écht een probleem.

Hier zie je gebeuren waar politieke oudgedienden al jaren voor waarschuwen: het openbaar bestuur verzwakt. Kamerleden kennen hun procedures niet meer, wat ertoe leidt dat ze steeds slechter hun werk doen, in kleine én grote kwesties. Wie controleert de regering nog écht met kennis van zaken? Wie schrijft nog eens een initiatief-wetsvoorstel? De meesten zijn vooral bezig om met hun kop in de krant te komen, want daar worden ze op afgerekend, en na een paar jaar zoeken ze een dankbaarder baan.

Op ministeries is het niet anders, klaagde een politieke insider die gisteren meekeek naar Ombudsgate. Veel kennis is wegbezuinigd, en de topambtenaren zijn generalisten die elke paar jaar rouleren in de Algemene Bestuursdienst. Het belangrijkste denkwerk wordt uitbesteed.

Ieder land krijgt de leiding die het verdient. En aangezien Nederland al jaren niet meer bereid is te betalen voor goed bestuur, krijgt het steeds slechter bestuur. Dat leidt tot vermakelijke relletjes, maar ook tot bijvoorbeeld Betuwelijnen. En als uw gemeente volgend jaar moet onderhandelen met de advocaat van grote zorgverleners, wie denkt u dat er dan wordt uitgekleed? Dát is Ombudsgate.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen