Hugo Reitsma4 apr '14 15:36

Column Hugo Reitsma | Cadeautjes

Auteur: Hugo Reitsma

Ruzie dreigt tussen het kabinet en zijn gedoogpartners. Zij onderhandelen volgende week op het ministerie van Financiën over de begroting voor volgend jaar. De gedogers willen scoren nu er weer wat geld te verdelen valt. Maar de coalitie heeft heel andere plannen… 

Dit jaar wordt een makkie, zeggen ze bij de ‘constructieve oppositiepartijen’. Vorig jaar moest pijn worden verdeeld, nu is er door de aantrekkende economie ruimte voor cadeautjes aan de achterban. Bovendien is er nu niet zo’n haast. In mei moet een voorlopige begroting naar Brussel, maar de echte besluiten kunnen wachten tot Prinsjesdag.

Bij de coalitie kijken ze daar heel anders tegenaan. Vorig jaar moest het kabinet veel pijnlijke hervormingen doorvoeren. D66, ChristenUnie en de SGP konden daar in ruil voor steun de scherpe randjes afslijpen. Coalitie het zuur, gedogers het zoet. We zagen de gevolgen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar willen ze de rollen omdraaien.

Deze week, de week vóór de onderhandelingen kwam de coalitie daarom met een pre-emptive strike: De strafbaarstelling van illegaliteit werd uitgeruild tegen lastenverlichting. Het eerste was een eis van de ChristenUnie, het tweede van D66. Nu strijken respectievelijk PvdA en VVD met de eer.

Bij de gesprekken volgende week willen de gedogers ook lastenverlichting voor de lagere inkomens, en nog wat herkenbare puntjes voor de achterban. D66 iets met innovatie, ChristenUnie zorg, SGP veiligheid. Maar minister Dijsselbloem waarschuwt: het geld is op. Premier Rutte: dan zal je elders moeten bezuinigen.

De ‘constructieve drie’ mogen dit jaar dus hun eigen cadeautjes betalen. Ze moeten hun handen vuil maken, terwijl de coalitie het grootste deel van de buit al heeft verdeeld. De gedogers hebben niet langer te maken met een wanhopig kabinet. Wanneer ze dat doorkrijgen, zal het wat minder gezellig worden op Financiën.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen