Hugo Reitsma7 feb '14 15:19

Column Hugo Reitsma | Pro Plasterk

Auteur: Hugo Reitsma

Misschien is het tijd es iets aardigs over Plasterk te zeggen. Dat-ie zelfs niet hoeft af te treden. Laat ik dat dan maar op me nemen. Het is nog makkelijk ook. 

De Amerikanen hebben hier 1,8 miljoen telefoontjes getapt. Dat concludeerde klokkenluider Glenn Greenwald vorig jaar op basis van stukken van Edward Snowden. Minister Plasterk vroeg om opheldering aan de Amerikanen. Die kwamen met een vaag verhaal. Of hadden onze eigen diensten die telefoontjes getapt? Plasterk zocht het uit: nee.

Plasterk heeft hier het juiste gedaan en de waarheid verteld. Alleen bleek achteraf dat de informatie van Snowden sloeg op data die de Nationale Sigint Organisatie (NSO) in het buitenland had verzameld – iets totaal anders. Greenwald had dat verkeerd geïnterpreteerd. Daardoor is alle verwarring ontstaan.

Er gebeuren wel meer dingen 1,8 miljoen keer. Nederlanders met kerstvakantie, kijkers naar schaatsen, de opbrengst van uitkeringscontrole, subsidie voor biobrandstof, hongerslachtoffers in Malawi…

Flauw? De Tweede Kamer is toch verkeerd geïnformeerd? Dat klopt, maar dat heet een politieke doodzonde omdat je schandalen niet voor de Kamer mag verzwijgen. Plasterk deed het omgekeerde: hij meldde een niet-bestaand schandaal. Lullig natuurlijk, maar zijn er geen belangrijker zaken?

Weet u Prism nog? Dat dingetje dat de Amerikanen het hele internet aftappen? Dáár gaat het om. En weet u dat de Nederlandse NSO binnenkort precies diezelfde bevoegdheden krijgt? Kunnen kabinet, kamer en kiezer het niet beter dáár over hebben? Al had Plasterk tegen Twan Huys gezegd dat die 1,8 miljoen sloeg op het aantal kijkers naar de oefeninterland met Colombia.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen