Hugo Reitsma14 mrt '14 14:10

Column Hugo Reitsma | De Afrekening

Auteur: Hugo Reitsma

Volgende week krijgt de PvdA naar het lijkt een keiharde klap van de kiezer uitgedeeld. En, zonder nou een stemadvies te geven, of zelfs maar een mening, dat is volkomen terecht. 

Natuurlijk, elke gemeente is anders. In mijn woonplaats Amsterdam wordt de PvdA mogelijk van de troon gestoten, van waar het sinds mensenheugenis de lakens uitdeelde. Geen idee waarom precies - ik vind het fijn soms ook even geen politiek te volgen. Maar het klinkt wel gezond.

Voor mensen zoals ik is dit gewoon de eerstvolgende verkiezing na die voor de Tweede Kamer. Eindelijk weer een kans om iets terug te zeggen. Voor PvdA-kiezers is dit de eerste kans om te beoordelen wat er terecht is gekomen van het ‘eerlijke verhaal’ van Samsom.

De PvdA is nog steeds trots op het ‘eerlijke verhaal’, en, eerlijk is eerlijk, dat was best een goed verhaal. Anders dan Rutte beloofde Samsom geen gouden bergen. Maar hij beloofde ook nog iets anders. Namelijk: een stem op de PvdA is een stem tégen de VVD. Dat was wat minder eerlijk.

PvdA en VVD hebben goed geboerd met die gefingeerde tweestrijd. Daardoor stemden veel PVV-ers op de VVD en veel SP-ers op de PvdA. En daardoor hebben nu veel mensen spijt. Om precies te zijn 35% van de mensen die de vorige keer VVD stemden, en maar liefst 39 procent van de PvdA-stemmers van vorig jaar

De VVD heeft mazzel: de PVV doet bijna nergens mee. Linkse kiezers hebben meer alternatieven. Voor de gemeenteraden betekent dat een ware slachting onder sociaaldemocraten, want in 2010 verloor de PvdA al een derde van zijn raadszetels. Nog zo’n uitslag en de partij is in 8 jaar tijd gehalveerd.

Vlak na de vorige gemeenteraadsverkiezingen mocht de kiezer alweer naar de stembus, door de val van Balkenende IV. Het werd de genadeslag voor het eens zo arrogante CDA. Ik zag Balkenende afdruipen bij de uitslagenavond in Den Haag. Het was een prachtig drama. Voor volgende week heb ik me aangemeld bij de bijeenkomst van de PvdA in Amsterdam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen