
Was u in de jaren '80 van het ‘Ban de Bom’ of ‘Liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken’? De bommen liggen er nog steeds, maar inmiddels staat een Kamermeerderheid aan de kant van de demonstranten.
Nederland wil af van de tactische kernkoppen op Vliegbasis Volkel. Ze dienen geen doel meer, voor zover ze dat ooit hebben gedaan. De Amerikanen willen er ook vanaf. Om dezelfde reden én omdat de B-61 bommen om veiligheidsredenen gemoderniseerd zouden moeten worden – een miljardenoperatie.
Alleen de nieuwe NAVO-leden in Oost-Europa houden vast aan het kernwapen. Begrijpelijk. Daar stond tot voor kort de Rus in de keuken. En NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen maakte gisterenduidelijk dat hij de Oost-Europese zorg serieus neemt. “Since the end of the cold war we have reduced the number of nuclear weapons within our alliance drastically. The same is not the case as regards Russia”, zei hij desgevraagd op het Catshuis na een gesprek met premier Rutte.
Oost-Europa zal op een andere wijze ‘comfort’ moeten worden geboden, zei Hans Christensen van de Federation of American Scientists maandag op een hoorzitting: “Rotation of F-16 squadrons into bases in Eastern Europe, ballistic missile defence system-arrangements, contingency-planning in Nato that invlove the Baltic states for example, but broader non-nuclear operations.”
Die non-nucleaire opties hebben één ding gemeen: ze zijn duur en we kunnen het niet allemaal door de Amerikanen laten betalen. Ergo: Ban de bom. Méér geld voor Defensie.