Hugo Reitsma19 sep '14 15:32

Column Hugo Reitsma | De stille nederlaag

Auteur: Hugo Reitsma

Wat er níet in stond; niet in de Troonrede, niet in de begroting en niet in de Algemene Beschouwingen, was een nieuwe missie voor het kabinet Rutte-Asscher. Dat is een nederlaag die de PvdA nog lelijk kan opbreken.

Image

Het kabinet gaat zo veel mogelijk haast maken met hervorming van het belastingstelsel. Dat is de belangrijkste uitkomst van de Algemene Beschouwingen, die gisteravond werden afgesloten in de Tweede Kamer. VVD en PvdA probeerden daar deze zomer onderling al uit te komen, maar dat mislukte. Onduidelijk is waarom het nu wel zou gaan lukken.

Maar PvdA-leider Samsom had zijn doel nog hoger liggen: een heus regeerakkoord 2.0, een nieuwe missie voor het kabinet. Samsom daarover op 20 augustus in Nieuwsuur: “Die nieuwe missie moet er echt komen. Die gaat over werk, en die gaat ook over onderlinge samenhang, en ik verwacht die nieuwe missie zo rond Prinsjesdag natuurlijk wel naar buiten te zien.”

Nooit meer wat van gehoord.

De PvdA is hard toe aan een nieuwe missie. De vorige - terugdringen van het begrotingstekort - bracht de partij van de tweede naar de zesde plaats in de peilingen, nog net voor de ChristenUnie. Met verkiezingen in het verschiet, bedreigt dat de stabiliteit van de coalitie. En omdat die verkiezingen ook de zetelverdeling in de Eerste Kamer bepalen, kan de PvdA zich voor toekomstige regeringsdeelname diskwalificeren.

De NRC had deze week in een bijzin een opmerkelijk nieuwtje over werkgeversvoorman Hans de Boer, de ultieme insider die elke maandag met Rutte telefoneert. Hij zou hebben geadviseerd te wachten met de belastinghervorming tot een kabinet van VVD, CDA en D66 aantreedt. Dat moment zou wel eens sneller kunnen komen dan gedacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen