Hugo Reitsma27 sep '13 14:16

Column Hugo Reitsma | Feest van de democratie

Auteur: Hugo Reitsma

Wat zit iedereen nou weer te zeiken? Dit waren de beste Algemene Beschouwingen ooit!

Een prachtige foto op de voorpagina van De Telegraaf tekent het misverstand. We zien D66-leider Pechtold die na afloop van het debat premier Rutte de hand schudt met een argwanende blik. Hij vindt dat het kabinet onvoldoende toezegt in ruil voor zijn steun aan de begroting voor volgend jaar.

Hij kreeg inderdaad niet direct een snellere hervorming van de arbeidsmarkt. Wel gaat het kabinet het sociaal akkoord met werkgevers en werknemers daarover heronderhandelen. Daarnaast toucheerde Pechtold extra geld voor onderwijs (500 miljoen) verzachting van de belasting voor ZZP-ers (300 miljoen) en een verlichting van de bezuiniging op de AIVD à 10 miljoen. Dat is op de kop af 810 miljoen euro meer dan je als oppositiepartij gewoonlijk voor elkaar krijgt bij de Algemene Beschouwingen.

Het belangrijkste politieke debat van het jaar gaat normaal zo: De oppositie hekelt het kabinetsbeleid. Het kabinet haalt de schouders op. Het kan toch wel rekenen op een meerderheid. En om van het schijndebat helemaal een farce te maken, dienen de coalitiepartijen na afloop een motie in om het eigen profiel bij de achterban wat aan te scherpen. De minister van Financiën heeft van tevoren een potje met geld opzij gezet voor die cadeautjes.

Dit was een écht debat. Waarin dus wat te halen viel voor de oppositie. Maar waarin het ook kon dat premier Rutte een motie ontraadde die mede was ingediend namens coalitiepartij PvdA. Weet je hoe uniek dat is! Ja het laat zien dat het allemaal moeizaam gaat. Maar het hóórt ook moeizaam te gaan. En rommelig, en traag. En met een onzekere uitkomst, juist omdat niet alles is dichtgetimmerd bij een geheime kabinetsformatie. Leve de democratie!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen