BNR In Alle Staten16 jun '16 15:46Aangepast op 23 jun '16 12:15

In Maine bepaalt het volk het minimumloon

Auteur: Derk de Vos

In navolging van Californië en New York wil ook de staat Maine het minimumloon verhogen. Dat stuit niet alleen op verzet van ondernemers, ook groepen werknemers zijn hier niet blij mee.

Californië en New York gaan als eerste staten in Amerika het minimumloon verhogen naar 15 dollar per uur. Afgelopen april heeft de gouvreneur van Californië Jerry Brown als eerste een wet ondertekend waardoor het minimumloon de komende jaren stapgsgewijs verhoogd wordt naar 15 dollar per uur in 2022. Andere staten volgen deze ontwikkelingen met grote belangstelling want in heel Amerika speelt de discussie om iets te doen aan de groeiende inkomensongelijkheid. Hoewel de economie gestaag groeit, merken de meeste Amerikanen daar nog niet veel van op hun loonstrookje en zijn veel mensen afhankelijk van twee of meer banen om rond te komen.

Ook in Maine staat het verhogen het minimumloon nu op de politieke agenda. Op 8 november kiezen de inwoners van deze staat in het noordoosten van Amerika niet alleen een nieuwe president, ze mogen ook stemmen over het verhogen van het minimumloon naar 12 dollar per uur in 2020. In Amerika heb je een landelijk minimumloon en daarnaast mogen staten zelf bepalen of ze dit verhogen. President Obama heeft in 2009 het federaal minimumloon verhoogd naar $7.25 per uur. In 29 van de 50 staten en Washington DC geldt in 2016 een hoger minimumloon dan de landelijke $7.25.

Bedrijven in Maine zijn tegen het verhogen van het minimumloon naar 12 dollar per uur, vertelt journalist Craig Anderson van de Maine Sunday Telegram. "Ondernemers komen in verzet. Zij vinden de verhoging te veel en hebben een alternatief voorstel gedaan met een verhoging naar tien dollar per uur. De grote vraag is of kleine ondernemers  straks nog wel al hun personeel in dienst kunnen houden als het minimumloon omhoog gaat, en dat er dus mogelijk banen verdwijnen."

Dossier Verkiezingen VS

Niet alleen werkgevers zijn tegen het verhogen van het minimumloon, ook bepaalde groepen werknemers plaatsen de nodige vraagtekens, zegt Craig Anderson. "Er zijn ook mensen die zeggen: ik verdien nu al vijftien dollar per uur, waarom zou iemand van de middelbare school met z’n bijbaantje straks hetzelfde moeten verdienen als ik? Maar tegelerijktijd zijn er genoeg mensen met lage inkomens die nu moeite hebben rond te komen, die groot voorstander zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen