BNR In Alle Staten30 jun '16 15:57Aangepast op 1 jul '16 13:29

Het grootste bedrijf ter wereld komt uit Arkansas

Auteur: Derk de Vos

Walmart is niet alleen met afstand het grootste bedrijf van Amerika, er is zelfs geen ander bedrijf ter wereld met meer omzet dan deze Amerikaanse supermarktketen. Wat begon als een klein winkeltje in Arkansas is uitgegroeid tot een imperium met meer dan elfduizend winkels wereldwijd.

Walmart is onlosmakelijk verbonden met de staat Arkansas. Oprichter Sam Walton begon in 1962 voor zichzelf en opende zijn eerste eigen discounter in Rogers, Arkansas. Zijn doel was helder;  Walton wilde groeien door zoveel mogelijk producten tegen een lagere prijs te verkopen. De kleinere winstmarges compenseerde hij ruimschoots met de stijgende verkopen en omzet. Binnen vijf jaar opende hij 24 nieuwe vestigingen. Tegenwoordig heeft Walmart ruim vijfduizend vestigingen in de VS en is het de grooste private werkgever ter wereld. Totaal werken er 2,3 miljoen mensen over heel de wereld voor de supermarkketen, waarvan anderhalf miljoen in de VS.

In Arkansas is Walmart, na de overheid, de belangrijkste werkgever. Ook trekken veel andere bedrijven naar Arkansas om zich te vestigen in de buurt van Walmart, vertelt journalist Gwen Moritz van Arkansas Business News. “Alle grote leveranciers willen in de buurt van Walmart zitten en dus hebben veel van hen nu een kantoor in het noordwesten van Arkansas. Dat is ook weer goed voor de lokale economie, want bijvoorbeeld autodealers, restaurants en kledingwinkels profiteren daar weer van.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen