BNR In Alle Staten7 jul '16 15:44Aangepast op 11 jul '16 18:57

Omstreden anti-homowet North Carolina dupeert bedrijfsleven

Auteur: Derk de Vos

De omstreden anti-homowet wordt in North Carolina gezien als de grootste bedreiging voor de economie. Deutsche Bank en PayPal hebben nieuwe investeringen al stopgezet en de vrees is dat veel meer bedrijven gaan volgen.

De staat North Carolina heeft afgelopen maart de House Bill 2-wet aangenomen waarin staat dat homoseksuelen, lesbiennes en transgenders het recht ontnomen wordt om juridische stappen te ondernemen als zij op de werkvloer worden achtergesteld of gepest. Na veel protest is dit in een toevoeging op de wet inmiddels weer teruggedraaid. De nieuwe wet verplicht nog wel transgenders gebruik te maken van het openbare toilet voor het geslacht dat in hun paspoort staat. Deze zogeheten bathroom law blijft wel van kracht in overheidsgebouwen.

Deze omstreden wet zorgt voor een storvloed aan negatieve reacties. President Obama noemt de wet 'verkeerd'. Zanger Bruce Springsteen maakte een statement door een optreden in de stad Greensboro te cancelen en ook andere sterren als Beyonce, Pearl Jam en Mumford & Sons veroordelen de wet openlijk. Ook de federale regering heeft zich al in de zaak gemengd. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie overtreedt North Carolina de federale Civil Rights Act als het transgenders hun rechten ontneemt. De staat North Carolina stapt op haar beurt naar de rechter, Gouverneur Pat McRory noemt de opmerkingen van het ministerie 'ongefundeerd en schaamteloos'.

Dossier Verkiezingen VS

Ook het bedrijfsleven reageert verbolgen. Deutsche Bank en PayPal hebben nieuwe investeringen voorlopig opgeschort. PayPal zou een nieuwe vestiging openen in de grootste stad Charlotte wat ook vierhonderd nieuwe banen zou creëren, dat gaat nu niet door. De machtige professionele basketbalcompetitie NBA heeft al gedreigd een groot sportevenment volgend jaar in Charlotte te verplaatsen als de wet niet gewijzigd wordt. Zelfs de populaire pornosite xHamster.com boycot nu bezoekers uit de staat. Volgens journalist Ely Portillo van de krant Charlotte Observer is de House Bill 2-wet momenteel de grootste bedreiging voor de economie. 'Deze wet zet North Carolina op een negatieve manier op de kaart. Ik hoor van veel ontwikkelaars dat zij nu investeringen mislopen vanwege deze slechte publiciteit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen