BNR In Alle Staten15 jul '16 17:34Aangepast op 18 jul '16 19:32

Oliecrisis in Alaska

Auteur: Derk de Vos

Lange tijd floreerde de economie van Alaska dankzij de enorme olieopbrengsten. Maar langzamerhand raken de olievelden leger en leger en staat de economie onder druk. De lokale overheid overweegt nu zelfs een vrij impopulaire maatregel te nemen, het invoeren van inkomstenbelasting.

Qua oppervlakte is Alaska veruit de grootste staat van Amerika, maar dankzij het koude klimaat is het ook de staat met de minste landbouw. Olie heeft de economie lange tijd draaiende gehouden in de staat.Zo'n 85 procent van alle opbrengsten in de staat zijn gerelateerd aan olie en gas, en deze industrie is ook goed voor ruim een derde van de banen. De olie vormt nu echter de grootste bedreiging voor de economie.

Er spelen twee problemen in Alaska, vertelt Philip Marey, Senior US Strategist van de Rabobank. 'Het grootste olieveld van Alaska, wat ook de grootste van Amerika was, dat begint op te raken en daarnaast speelt de lagere olieprijs ook een belangrijke rol. Dat betekent dus dat de olie die nog wel gepompt wordt, tegen een veel lagere prijs verkocht wordt en dus minder opbrengsten voor de staat.' Alaska kent geen inkomstenbelasting, net als bijvoorbeeld Texas, Florida en New Hampshire. Daar gaat nu mogelijk verandering in komen, want de staat zal het verlies van de olie-inkomsten ergens moeten compenseren en er wordt voorzichtig al geopperd in de politiek om toch inkomstenbelasting in de staat in te voeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen