BNR In Alle Staten5 aug '16 13:21Aangepast op 8 aug '16 22:27

Nederlandse kennis zeer welkom in Idaho

Auteur: Derk de Vos

Idaho verbouwt de meeste aardappelen van Amerika. Ongeveerde een derde van alle Amerikaanse piepers komt uit deze staat. Er is grote vraag naar innovatie om de oogst te optimaliseren, en daar kunnen Nederlanders het verschil maken.

Voor een kleine staat heeft Idaho een behoorlijke techindustrie. Dat komt voor een groot deel Micron Technology dat haar hoofdkantoor heeft in de hoofdstad Boise. De geheugenchipmaker kwam vorig jaar nog in het nieuws door een overnamebod door het Chinese staatsbedrijf Tsinghua Unigroup van 23 miljard dollar. Dit zou de grootste buitenlandse overname ooit zijn van een Chinees bedrijf.

Waar Idaho het meest bekend om staat zijn de aardappelen. De staat is de grootste producent van aardappelen in de VS. Ongeveer een derde van alle Amerikaanse aardappelen komt uit Idaho, wat neerkomt op 27 miljard stuks per jaar.

Jan de Weerd woont en werkt in Idaho, waar hij Vice President is bij Lamb Weston, een van de groot frietproducenten van Amerika. Ondanks de enorme productie is er volgens hem nog volop behoefte aan kennis in de staat. ‘De gemiddelde boer verbouwt hier zo’n vijfhonderd hectare land, dat gaat echt op grote schaal. Nederlanders kunnen hier het verschil maken door met technologische oplossingen te komen. Je ziet hier nu bijvoorbeeld ook meer drones vliegen. Boeren hebben grote behoefte aan informatie om betere beslissingen te maken.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen