BNR In Alle Staten22 aug '16 21:09Aangepast op 23 aug '16 16:08

Wyoming: Knabbel en Babbel in een Republikeins bolwerk

Auteur: Bernard Hammelburg

Voor verkiezingscampagnes is de staat Wyoming spotgoedkoop. Sterker nog: het heeft voor kandidaten geen zin om erheen te gaan, want de uitslag staat vast: het is zo’n beetje de meest Republikeinse staat in heel Amerika.

Als je het aantal kiezers als criterium neemt, is het ook geen vetpot: er wonen nog geen 600.000 mensen, goed voor drie kiesmannen. Om de verkiezingen te winnen heb je er 270 nodig, dus laat maar zitten. Waarom Wyoming zo’n uitgesproken ‘rode’ staat is, is niet duidelijk. De buurstaat Montana, die in veel opzichten op Wyoming lijkt, is veel meer een mix. Ook maar drie kiesmannen, maar daar loont de inspanning nog wel eens. Tegelijkertijd is Wyoming wel heel geëmancipeerd: geen enkele staat heeft zo’n hoog percentage vrouwelijke vertegenwoordigers in het Congres – sinds 1989 ongeveer 75 procent – en het was de eerste staat die, in 1869, het vrouwenkiesrecht invoerde. Louisa Ann Swain maakte daar, in 1870, als eerste gebruik van. In 1925 koos Wyoming ook de eerste vrouwelijke gouverneur, de kleuterjuf Nellie Tayloe Ross.

In de moderne geschiedenis is de beroemdste politicus uit Wyoming Dick Cheney, vicepresident onder George W. Bush, en een beruchte houwdegen in geopolitiek opzicht. Hij was de drijvende kracht achter de tweede oorlog in Irak en de ideoloog van de ‘war on terror’. De beruchte gevangenis in Guantanamo was een van zijn troetelprojecten, evenals het ‘rendition’-programma: terreurverdachten werden overgebracht naar gevangenissen in dubieuze landen, waar ze niet onder de Amerikaanse wet vielen en konden worden gemarteld. Zijn uitgangspunt was de één-procentsredenering: als van honderd gevangenen 99 onschuldig zijn, maar één relevante informatie kan verstrekken, is dat een spijkerharde behandeling van alle honderd waard. President Obama was zijn volle, dubbele termijn van acht jaar bezig om de schade van dat programma te herstellen, en de menselijke en politieke wonden te dichten. De staat bracht, gelukkig, ook bekende kunstenaars voort, zoals de schilder Jackson Pollock en actrice Ashlynn Yennie. En Harrison Ford, Charles Schwab en Tiger Woods wonen er.

Dossier Verkiezingen VS

Afgezien van het opmerkelijke politieke karakter van Wyoming, is de staat fascinerend om te bezoeken. Het mooiste is om naar Jackson te vliegen – in de volksmond bekend als Jackson Hole, genoemd naar een nabij gelegen vallei – omdat het vlakbij de geweldige nationale parken Teton en Yellowstone ligt. Alleen een bezoek aan Old Faithful, de geiser in Yellowstone, die al eeuwenlang elk uur hete dam spuit, is de reis waard. De luchthaven ligt zo hoog dat grote vliegtuigen er, door de geringe luchtdruk, niet kunnen opstijgen. Ik reisde via die route, om door de schitterende natuur naar Smokey Canyon te gaan, een van de hoogst gelegen kolenmijnen in het land. Hoe houden mensen het harde werk in een mijn op die hoogte vol? Het was mij een raadsel, want bovenaan het trappetje naar de eerste verdieping van mijn motel stond ik als een marathonloper te hijgen. Ja, als topsporter zoek je die hoogte op om te trainen. Maar een gewone sterveling komt longcapaciteit tekort, En in de keuken vertelden ze dat het koken van een zacht eitje meer dan tien minuten duurde. In de tuin van het motel zag je trouwens, zomaar voor het raam, fantastische dieren: chipmunks (wangzakeekhoorns zonder staart, van het type Knabbel en Babbel), meerkatten en herten.

Dossier Verkiezingen VS

Steenkool is veruit de belangrijkste bron van inkomsten in Wyoming. De staat levert veertig procent van alle steenkool in Amerika. Het is een omstreden onderwerp, vooral omdat veel mijnen aan de oppervlakte liggen, zoals vaak in de Rocky Mountains, en trouwens ook in staten als West-Virginia en Kentucky, in de Appalachen. Dat staat haaks op de moderne opvattingen over duurzaamheid, en dus staat Wyoming zwaar onder druk om de steenkoolproductie in te dammen. Misschien is dat de verklaring voor die rode kleur op de politieke kaart: de mijnbouw vindt meer steun bij Republikeinen dan bij Democraten

Gerelateerde artikelen