BNR In Alle Staten1 sep '16 15:21Aangepast op 5 sep '16 16:19

Lage olieprijs geeft North Dakota wat rust

Auteur: Derk de Vos

North Dakota is na Texas de grootste olieproduct van de VS. Samen produceren deze twee staten de helft van alle Amerikaanse olie. Door de aanhoudende lage olieprijzen wordt er wel een stuk minder gepompt in North Dakota maar daar is niet iedereen rouwig om.

Volgens zakenblad Forbes is North Dakota een van de beste staten om zaken te doen in de VS. In de jaarlijkse ranking krijgt het zelfs de vierde plaats, na Utah, North Carolina en Nebraska. Deze hoge notering komt vooral door de forse banen- en inkomensgroei. Afgelopen jaar nam het aantal banen met 4,7 procent toe, veruit de grootste groei in de VS. Daarnaast steeg het gemiddeld inkomen met 3,6 procent.

De belangrijkste motor van de economie is olie. Na Texas is North Dakota de tweede olieproducent van de VS. De staat heeft naast veel olie ook een van de grootste schaliegasvelden van het land. De laatste tijd wordt er wel minder gepompt als gevolg van de lage olieprijs. Een techniek die veel gebruikt wordt in North Dakota, hydraulic fracking, is er kostbaar waardoor het niet altijd rendabel genoeg is om te boren.

Afgelopen juni bereikte de olieproductie in North Dakota zelfs het laagste punt in twee jaar. Dat betekent minder inkomsten voor de staat maar daar maalt niet iedereen om, vertelt journalist Sherri Richards van de krant The Forum. ´Dat er minder gepompt wordt geeft ook wat rust. Het is een stormloop geweest de afgelopen jaren van mensen die naar de staat kwamen om te werken in de olie-industrie. Er was een tekort aan huizen en goede wegen om al die extra mensen op te vangen, tot op het chaotische af. Nu de productie vermindert geeft dat weer ruimte om op adem te komen en te investeren in de infrastructuur.' 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen