BNR In Alle Staten2 sep '16 16:45Aangepast op 5 sep '16 14:51

Goedkoop ondernemen in South Dakota

Auteur: Derk de Vos

South Dakota is van de goedkoopste staten om zaken te doen in de VS. De kosten liggen zelfs 17 procent onder het landelijk gemiddelde. Dit komt voornamelijk door het gunstige belastingklimaat en de lage lonen.

De economie van South Dakota groeit sneller dan die van de VS als geheel. Volgens journalist Patrick Lalley van de krant Argus Leader komt dit deels door de gunstige prijzen voor de landbouwproducten die de staat verbouwd, zoals maïs en tarwe. South Dakota produceert daarnaast ook veel bio-ethanol. 

De staat is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de toeristische trekpleister Mount Rushmore. In de bergen van South Dakota pronken de achttien meter hoge hoofden van vier Amerikaanse presidenten, volledig uit graniet gehakt. South Dakota zet zichzelf ook steeds meer op de kaart als een ondernemersvriendelijke staat.

De kosten om zaken te doen in South Dakota liggen fors onder het landelijk gemiddelde, het maakt de staat een van de goedkoopste regio´s om zaken te doen in de VS. Dit komt vooral door het gunstige belastingklimaat en de lage lonen, zegt Lalley. ´De staat kent geen vennootschapsbelasting en er is weinig wetgeving. Daarbij hebben lagere lonen dan de meeste staten. Dat houdt de kosten ook erg laag. De keerzijde is natuurlijk wel dat het voor bedrijven moeilijker is om personeel van buiten de staat aan te trekken.´

Gerelateerde artikelen