BNR In Alle Staten15 sep '16 14:56Aangepast op 20 sep '16 12:03

Alabama gokt op de auto-industrie en wint

Auteur: Derk de Vos

Met de komst van handelsvedrag NAFTA begin jaren negentig verloor Alabama veel banen in de textielindustrie. De toenmalig gouverneur kreeg veel kritiek over zich heen vanwege de forse investeringen die hij deed om de auto-industrie naar de staat te lokken. Die zet betaalt zich nu wel uit, het heeft de economie van Alabama zelfs gered.

Alabama was decennialang een van de belangrijkste textielproducenten van de VS. Tot begin jaren negentig. In 1989 sloten de VS, Canada en Mexico het vrijhandelsovereenkomst NAFTA (North American Free Trade Agreement). Het idee was dat er banen geëerd zouden worden, maar het tegenovergestelde gebeurde. Ook de economie van Alabama werd hard geraakt, vertelt  journalist Ty West van de Birmingham Business Journal. ‘Vooral in het noorden van de staat, waar veel gebieden afhankelijk waren van de textielindustrie, zijn veel banen verloren gegaan. Ook mijn moeder raakte haar job kwijt.’

In september 1993 kondigde Mercedes-Benz aan haar eerste Amerikaanse fabriek in Alabama te gaan bouwen. Dit werd groot nieuws, niet zozeer vanwege de komst van Mercedes-Benz maar wel vanwege de forse investeringen die de staat hiervoor moest doen. De totale som van subsidies en belastingvoordelen die het autobedrijf ontving, liep op tot liefst 300 miljoen dollar, wat neerkwam op $200,000 per gecreëerde baan.

Deze investering heeft achteraf goed uitgepakt, concludeert Ty West. ‘Het binnenhalen van Mercedes-Benz lag hier heel gevoelig, de opvatting was dat Alabama veel te veel betaalde. Maar wat het vooral gedaan heeft, het heeft deuren open gezet voor andere autobedrijven om zich hier ook te vestigen. En dat trekt vervolgens ook weer allerlei toeleveranciers aan. Je kunt wel stellen dat de opkomst van de auto-industrie de economie van Alabama heeft gered.’ Onder meer Honda, Hyundai en Toyota hebben inmiddels ook fabrieken in de staat.

Luchtvaart
Na de Tweede Wereldoorlog koost de federale overheid voor de stad Huntsville in Alabama om Amerikaanse raketten te ontwikkelen. De raket die is gebruikt bij de lancering van de Apollo-maanmissie is ontwikkeld in Huntsville. Die stad wordt daarom ook wel Rocket City genoemd. Sinds kort kent de staat ook een bloeiende luchtvaartindustrie. Dat is op gang gekomen sinds Airbus vorig jaar een assemblagefabriek in de stad Mobile opende.

Gerelateerde artikelen