BNR In Alle Staten6 okt '16 16:23Aangepast op 7 okt '16 16:54

Louisiana heeft niet één maar drie grote havens

Auteur: Derk de Vos

Louisiana is een belangrijke logistiek knooppunt voor het Amerikaans vrachtvervoer. De staat huisvest drie grote havens, waaronder de grootste van het westelijke halfrond.

De haven van South Louisiana verwerkt niet alleen het grootste volume van alle havens in Amerika, het is ook de grootste in de westerse wereld. Daarnaast heeft Louisiana met New Orleans en Baton Rouge nog twee andere massale havens. De staat heeft het grote voordeel dat de Mississippi River, de op een na grootste rivier van de VS, uitmondt in de Golf van Mexico, voor de kust van Louisiana. Dat maakt de drie havens samen een van de belangrijke logistieke knooppunten op het water, ze zijn samen bijvoorbeeld goed voor ruim de helft van alle Amerikaanse export van maïs, soja, en tarwe. 

De grootste bedreiging voor de economie is de lage olieprijs. Louisiana staat in de top tien van grootste olieproducenten van de VS. Hoewel de staat lang niet zoveel produceert als Texas of North Dakota, wordt Louisiana wel harder getroffen door de lage olieprijs, vertelt journalist Timothy Boone van de krant The Advocate. ‘Louisiana is veel afhankelijker van olie dan andere staten zoals Texas, omdat onze economie minder divers is. Als de olieprijs langere tijd onder vijftig dollar pet vat ligt, vormt dat een serieuze bedreiging voor onze economie.’

Gerelateerde artikelen