Infrastructuur2 okt '19 08:21Aangepast op 2 okt '19 16:00

Tweede Kamer bespreekt Schiphol op zee

Auteur: BNR Webredactie

Verhuist Schiphol naar zee? Er wordt al meerdere decennia over gesproken, maar een serieuze optie leek het tot nu toe niet. De Tweede Kamer laat zich vanmiddag in een hoorzitting bijpraten over het idee.

Chubu Centrair International Airport (NGO) in Japan is één van de weinige luchthavens op zee. De Tweede Kamer bespreekt het plan om Schiphol naar de Noordzee te verplaatsen
Chubu Centrair International Airport (NGO) in Japan is één van de weinige luchthavens op zee. De Tweede Kamer bespreekt het plan om Schiphol naar de Noordzee te verplaatsen (AFP)

Kernvraag: is een luchthaven op zee haalbaar en is het wenselijk? Jan Paternotte van D66 waagt zich aan een antwoord op die vraag. 'De nadelen zijn goed op een rij gezet, maar er staan ook voordelen tegenover en ik vind dat die nauwelijks onderzocht zijn', zegt Paternotte. Hij noemt het voorbeeld van Amstelveen dat geen woningen kan bijbouwen omdat het te dicht bij Schiphol zou liggen, terwijl er woningnood is.

Haalbaarheid

Een vliegveld op zee zou dé oplossing zijn voor de beperkte groeimogelijkheden van de luchthaven en lost ook meteen het probleem van de geluidsoverlast op. In die overtuiging werkt voormalig verkeersvlieger en bouwadviseur Paul Grove al ruim twintig jaar aan een plan voor een luchthaven voor de kust van Katwijk. Hij vertelt hoe haalbaar een verhuizing naar zee is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen