Infrastructuur7 okt '19 14:00

Activiteiten groothandelaar GasTerra worden afgebouwd

Auteur: BNR Webredactie

Doordat de productie van gas uit Groningenveld afneemt, nemen ook de inkomsten voor de aandeelhouders van exclusieve verhandelaar GasTerra af. Voorlopig gaat GasTerra nog door, maar de activiteiten zullen langzaam worden afgebouwd. GasTerra is groothandelaar in aardgas en groen gas en is een van de grootste inkopers van gas in Noordwest-Europa.

Handelsmarkt

De handelsmarkt zou een andere invulling kunnen krijgen. Dus niet vanuit GasTerra in gas handelen, maar vanuit een van de partners binnen GasTerra. Nederland heeft de komende decennia ook nog gas nodig, omdat ons gebruik nog van gas nog groot is. 'Het is een politieke afweging en een marktafweging om te kijken welke handel het meest geschikt is om de gasvoorziening in Nederland op lange termijn op pijl te houden', zegt olie- en gasexpert bij TNO René Peters.

Vergrote afhankelijkheid

GasTerra is groothandelaar in aardgas en groen gas en is een van de grootste grootste inkopers van gas in Noordwest-Europa. Het bedrijf sloot handelscontracten af voor gas met binnen- en buitenlandse producenten en op de vrije gasmarkt. Het bedrijf verkoopt aan energiebedrijven, industrieën en andere grote energieafnemers. De aandeelhouders zijn de Nederlandse staat, voor 50 procent, en Shell en Exxonmobil samen voor 50 procent. Het verlies van GasTerra en een lagere productie in Groningen betekenen voor Nederland een grotere afhankelijkheid van buitenlands gas.

GasTerra wilde niet reageren in de uitzending. De CEO van GasTerra hekelde vorig jaar bij BNR al dat er te weinig is gespaard om meer te investeren in de toekomst van gas in Nederland en om te experimenteren met innovatievere energievormen.

De kantoren van GasTerra in Groningen. GasTerra is een handelsonderneming in aardgas die actief is op de Europese energiemarkt. Nederlands en buitenlands gas worden onder andere door GasTerra verhandeld op de zogenaamde Title Transfer Facility, een virtuele handelsplaats voor de verkoop van aardgas.
De kantoren van GasTerra in Groningen. GasTerra is een handelsonderneming in aardgas die actief is op de Europese energiemarkt. Nederlands en buitenlands gas worden onder andere door GasTerra verhandeld op de zogenaamde Title Transfer Facility, een virtuele handelsplaats voor de verkoop van aardgas. (ANP XTRA KOEN SUYK)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen