Infrastructuur18 okt '19 14:37Aangepast op 18 okt '19 16:13

KPN dwarsboomt concurrenten bij aanleg glasvezel

Auteur: BNR Webredactie

KPN probeert concurrenten op de glasvezelmarkt in Nederland met slinkse trucjes klein te houden. En daarmee vertraagt het telecombedrijf een snelle aanleg van glasvezel in Nederland. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag in het FD.

'De belangrijkste conclusie van het ACM is dat er niets gebeurt dat niet mag', zegt FD-journalist Sandra Olsthoorn. Maar het ACM ziet gedrag waarvan ze vrezen dat het investeerders van concurrenten van KPN kan afschrikken. Als die gaan afhaken is KPN straks de enige partij die glasvezel kan aanleggen. En dat kan niet, want het tempo van de aanleg van glasvezelnetwerken moet net omhoog.

Hoofdkantoor KPN, Rotterdam
Hoofdkantoor KPN, Rotterdam (KPN)

Cherrypicking

Een van de dingen waarvan KPN wordt verweten door concurrenten is dat ze aan cherrypicking doen. Wat veel partijen doen is in een hele gemeente glasvezel aanleggen. Dan kan je de dure en minder dure adressen met elkaar middelen, dat maakt het totale aanlegproject goedkoper. 'Maar wat er dan gebeurt is dat KPN komt aanzetten en zegt te willen aanleggen in de goedkoopste wijken. Daardoor valt de business case voor de concurrenten uit elkaar', zegt Olsthoorn. Het gaat nu zelfs zover dat alleen al door aan te kondigen dat ze ergens glasvezel willen aanleggen, daardoor al onzekerheid ontstaat op de markt.

Overheid

De ACM brengt nu een rapport uit en beschrijft het fenomeen en hoopt op die manier mensen aan het nadenken te zetten over de praktijken van KPN en de impact op de totale glasvezelinfrastructuur. De overheid ziet vooralsnog geen probleem.

Lees ook: ACM: KPN dwarsboomt concurrenten bij aanleg glasvezel


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen