Infrastructuur4 nov '19 16:52

COBRA-kabel verbindt Deense windmolens met Eemshaven

Auteur: BNR Webredactie

325 kilometer lang en anderhalve decimeter dik is die, als je de isolatielaag niet meetelt. De COBRA-kabel verbindt vanaf vandaag Eemshaven met de windmolens van Denemarken. Op die manier kunnen overschotten van energie beter worden gebruikt en tekorten worden aangevuld.

Verslaggever Martijn de Rijk bezocht het hart van de installatie van Tennet: de converter, die wisselstroom omzet naar gelijkstroom. Gelijkstroom laat zich veel efficiënter transporteren over lange afstanden. De installatie is overigens 'aardbevingsvast'. En wordt op onderhoud na, volledig op afstand bediend. Roy Hoveijn en Peter Leushuis van Tennet leggen het uit aan onze Martijn de Rijk.

Tennet technisch medewerker Robert Pijlman bekijkt de Norned kabel die binnen komt in het grootste hoogspanningskabelstation in Nederland donderdag in de Eemshaven. In het kabelstation komt de NordNed-kabel, een 580 kilometer lange onderzeese hoogspanningskabel, tussen Nederland en Noorwegen aan land. Via deze verbinding transporteren de Nederlandse elektriciteitstransporteur TenneT en het Noorse Statnett elektriciteit van Nederland naar Noorwegen en vice versa. Het project heeft in totaal 600 miljoen euro gekost.
Tennet technisch medewerker Robert Pijlman bekijkt de Norned kabel die binnen komt in het grootste hoogspanningskabelstation in Nederland donderdag in de Eemshaven. In het kabelstation komt de NordNed-kabel, een 580 kilometer lange onderzeese hoogspanningskabel, tussen Nederland en Noorwegen aan land. Via deze verbinding transporteren de Nederlandse elektriciteitstransporteur TenneT en het Noorse Statnett elektriciteit van Nederland naar Noorwegen en vice versa. Het project heeft in totaal 600 miljoen euro gekost. (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen