Infrastructuur19 nov '19 18:41Aangepast op 25 nov '19 08:08

Essent neemt Vandebron over

Auteur: BNR Webredactie

Een opvallende move, want Vandebron zette zich vanaf de oprichting stevig af op de grote spelers in de wereld van energiemarkt. Sterker nog: van een overname zou nimmer sprake zijn. Maar zes jaar na de start van Vandebron is het toch al zover: Vandebron wordt overgenomen door Essent.

Luister ook | BNR Zakendoen: Hoe gaat Vandebron verder onder de vleugels van Essent?

De meest rebelse energieleverancier van Nederland - Vandebron - wordt overgenomen door Essent. En dat is gek, want die duurzame Vandebron verzette zich altijd tegen de grote energieaanbieders, en beloofde dat ze nooit overgenomen zouden worden. Wordt dit een gevalletje XS4All, waar de klanten gaan muiten?

Vorig jaar in augustus is Vandebron begonnen met het maken van een inventarisatie van partijen die een rol konden spelen in de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf. Een aantal van de investeerders moeten namelijk desinvesteren. Daarom was een kapitaalinjectie nodig, via gedeeltelijke of volledige overname. 'Gaandeweg is daar Essent als ideale partij uitgekomen. Als je het me vijf jaar geleden had gevraagd dan had ik gezegd: dat zien we echt nimmer gebeuren', zegt Matthijs Guichelaar, mede-oprichter van Vandebron.

Concurrentie

Vandebron heeft zich de voorbije jaren sterk afgezet tegen de concurrentie. Vooral met argumenten tegen energieleveranciers die nog energie verkopen die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Er wordt door Vandebron ook rekening gehouden met klanten die overstappen naar de concurrenten.

Essent en Vandebron hebben verklaard te zwijgen over de prijs van de overname. Essent heeft ruim 2,5 miljoen klanten, Vandebron zo'n 200.000 klanten.

Een laadstation van Vandebron langs de A12.
Een laadstation van Vandebron langs de A12. (ANP JEROEN JUMELET)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen