Infrastructuur24 jan '20 07:01Aangepast op 24 jan '20 08:03

Opspuiten stranden Rijkswaterstaat vertraagd

Auteur: BNR Webredactie

Door de stikstofproblemen loopt het opspuiten van zand op sommige stranden door Rijkswaterstaat vertraging op. Drie aanbestedingen in Zeeland zijn aan banden gelegd, Zeeuwse strandondernemers maken zich druk om steeds smallere stranden. In heel Nederland vinden jaarlijks tien opspuitprojecten plaats, in Zeeland liggen er drie stil, vier zijn echter wel volgens planning aanbesteed.

Volgens hoogleraar kustwaterbouwkunde Stefan Aarninkhof aan de TU Delft moet je met suppletie, het opspuiten van zand op het strand, voor de kust en in de duinen, niet te lang wachten. 'Suppletie doe je in eerste instantie voor de veiligheid, dus je kunt niet jaren achterover leunen. Kustveiligheid heeft absolute topprioriteit', zegt Aarninkhof.

Theo Nieuwenhuizen, verantwoordelijk voor het beheer van de stranden op Schouwen-Duiveland, waarschuwt op sommige plekken voor de bereikbaarheid. 'De strandreddingsbrigade en onderhoud moeten er rekening mee houden dat als er hoog water is, dat we er op bepaalde plaatsen niet meer langs kunnen rijden', zegt Nieuwenhuizen. Rijkswaterstaat zegt in een reactie het geschetste beeld te somber te vinden, maar erkent dat de stikstofproblematiek extra denkwerk vergt. Rijkswaterstaat wijst op de vier projecten die conform de planning wél zijn aanbesteed - één daarvan is Scheveningen.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen