Infrastructuur31 mrt '20 07:02Aangepast op 31 mrt '20 08:44

Fors minder autoschades door coronacrisis

Auteur: BNR Webredactie

Door het coronavirus rijden we met onze auto een stuk minder vaak in de vangrail of tegen de bumper van onze voorganger. En dat komt doordat een groot deel van ons thuis werkt. Het aantal schademeldingen daalde met bijna 20 procent.

Dat blijkt uit navraag door BNR bij Interpolis en DAS. Andere grote verzekeraars verwachten pas later met cijfers te kunnen komen. En ook die verwachten een daling.

Grootste afname op snelweg

'Het aantal meldingen is over de hele breedte afgenomen. Wel zie je de grootste afname op de snelweg', zegt Roland Kroes van DAS. 'Je houdt altijd situaties waarin mensen niet opletten bij een kruispunt of vergeten voorrang te geven, maar ook dat aantal daalt.'

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Dat beeld komt overeen met de daling van het aantal mensen op de weg. Die daling is het grootst op de hoofdwegen, blijkt uit cijfers van verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng. Wel daalt de verkeersintensiteit met 35 procent harder dan het aantal schademeldingen. Mogelijk komt dat doordat niet iedereen direct de schade meldt bij zijn verzekeraar.

Luister ook | Corona-crisis raakt autoschade- en herstelbranche

Daling zet door

'De maatregelen zijn tot nu toe constant aangescherpt. Het effect daarvan zie je met een kleine vertraging terug in de cijfers’, zegt Kroes. Daarom verwacht hij dat de daling van het aantal schademeldingen ook de komende weken doorzet. 'Nu al gaan we niet meer met de auto naar het buitenland. Daar is het aantal meldingen inmiddels tot nagenoeg nul gereduceerd.'

Een ongeluk op de A12
Een ongeluk op de A12 ( ANP / Roland Heitink)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen