Infrastructuur19 aug '20 06:48

Vooral in Friesland en regio Amsterdam veel stroomstoringen door hittegolf

Auteur: BNR Webredactie

De hittegolf van de afgelopen weken heeft in veel regio's in ons land tot stroomstoringen geleid. Dat blijkt uit een rondgang langs de drie grootste netbeheerders van ons land. Vooral in Friesland en in de regio Amsterdam blijken koppelingen bij warmte snel stuk te gaan. Het grootste probleem is dat niet precies bekend is waar die koppelingen precies liggen.

Medewerkers van netbeheerder Liander
Medewerkers van netbeheerder Liander ( ANP / Piroschka van de Wouw)

Het gaat om zogeheten nekaldietmoffen, zegt Paul van Engelen, regiomanager Noord-Holland Zuid bij Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander. Die zitten soms al 40 jaar in de grond en lagen er dus al voordat Liander er de netbeheerder werd. We zijn een fusiebedrijf van allerlei gemeentelijke energiebedrijven en 40 à 50 jaar geleden werd dat soort dingen nog op papier bijgehouden. In de automatiseringsslagen is wat informatie verloren gegaan.'

Lees ook | De BNR Techniektour | De techniek achter windturbines

Netbeheerders Enexis en Stedin zeggen geen last van te hebben van dergelijke stroringen. Liander erkent ook dat het probleem zich bijna uitsluitend in het 'eigen' gebied voordoet. De aanleg van het stroomnetwerk werd vroeger op veel kleinere schaal bepaald en deze koppelstukken waren vooral in Friesland en de omgeving Amsterdam populair. En juist die vallen nu onder Liander.

Luister terug | Alliander: Meer planmatige regie en meer technici voor energietransitie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen