Infrastructuur27 jan '21 13:20

Maastricht Aachen Airport moet focussen op vrachtvervoer

Auteur: BNR Webredactie

Als Maastricht Aachen Airport wil groeien, moet het de geluidsoverlast terugdringen en zich richten op vrachtvervoer. Dat staat in een advies van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel, meldt 1Limburg. Een van de manieren om te zorgen dat de geluidsoverlast afneemt, is het later openen van het vliegveld, want dan worden minder mensen gestoord in hun slaap.

Uitruil

'Geven en nemen.' Zo omschrijft directeur van Maastricht Aachen Airport, Jos Roeven, het overleg over de toekomst van de luchthaven. 'Als in ieder geval Corendon twee slagen op een dag kan maken, kan ik daarmee leven. Ik zal het moeten gaan managen bij onze vrachtklanten. Die zullen daar niet heel erg blij mee zijn. Maar goed, dat in ruil tegen het volledig gebruik van de baan, dat vind ik een goede uitruil.' In het rapport van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel staat dat de startbaan op de luchthaven voor de volledige lengte benut mag worden. Dat mocht voorheen niet.

Vrachtvervoer

'Het zou een mooie propositie kunnen zijn.' Zo omschrijft Van Geel de overgang van Maastricht Aachen Airport naar uitsluitend vrachtvervoer. Dat idee is niet erg vanzelfsprekend. Zeker niet door de financiële problemen waar de luchthaven de afgelopen jaren mee te maken heeft gekregen. 'We zijn al jaar en dag primair een vrachtvluchthaven. In die zin bevestigt Van Geel wat wij al langer wisten. Maar het is niet het een of het ander. In 2019 hadden we een wat moeilijker jaar met de vracht en toen heeft het passagiersvervoer ons erdoorheen getrokken. Toen het passagiersvervoer in 2020 tot stilstand kwam, heeft de vracht ons erdoorheen getrokken. Dus uiteindelijk is het wel een solide business model. Waarom zou je de deur dichtdoen? Uiteindelijk is het de markt die bepaalt. Uiteindelijk is het wel zo dat we primair een vrachtluchthaven zijn, maar ik denk niet dat we moeten kiezen.'

Image
(Marcel van Hoorn ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen