Infrastructuur12 jul '21 08:34Aangepast op 12 jul '21 09:38

'Nord Stream 2 nog dit jaar operationeel'

Auteur: BNR Webredactie

Het zwaar omstreden pijplijn-project Nord Stream 2 is bijna af en moet nog dit jaar operationeel zijn. De directeur van Nord Stream 2 zegt in het Duitse Handelsblatt dat de werkzaamheden voor 98 procent zijn afgerond en dat ze in augustus klaar zijn. Dan gaat er nog wat tijd overheen om formaliteiten af te ronden en dan kan er als het goed is nog dit jaar Russisch gas door de pijpleidingen richting Duitsland gaan.

De krant meldt zelfs dat de pijplijn al in augustus klaar zal zijn: '98 procent van de pijplijn is nu voltooid, we gaan ervan uit dat de bouwwerkzaamheden eind augustus klaar zijn', zegt Nord Stream 2-baas Matthias Warnig in een interview met Handelsblatt. 'In 2021 is de gasleiding nog operationeel'.

Het contract met Nord Stream loopt nu tot 2024, maar wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengd, zodat Nord Stream 2 een groot deel zal uitmaken van het gastransport vanuit Rusland naar West-Europa, en niet meer door Oekraïne, wat altijd het grote discussiepunt is geweest, zegt correspondent Derk Marseille in Berlijn.

Maandag zal bondskanselier Angela Merkel het Oekraïense staatshoofd Volodymyr Selensky ontvangen en donderdag gaat Merkel naar de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis.

Waterstof

Relevant voor Nederland is de mogelijkheid om waterstof door de pijpleiding te laten stromen, volgens Nord Stream 2-baas Waning behoort dat wel tot de mogelijkheden Waterstof was ook een belangrijk thema tijdens het staatsbezoek van koning Willem Alexander vorige week aan Duitsland.

Gerelateerde artikelen