Infrastructuur24 feb '22 19:13

Commandant: 'Rusland wil Oekraïense leger neutraliseren'

Auteur: BNR Webredactie

Rusland wil binnen enkele dagen het leger van Oekraïne neutraliseren. De Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim concludeert dat uit de inzet van Russische militairen in Oekraïne. Eichelsheim verwacht dat de Russen een 'groot deel' van het grondgebied van Oekraïne proberen in te nemen, inclusief de hoofdstad Kiev. 'Het zwartste scenario is zich aan het ontvouwen.'

Generaal Onno Eichelsheim
Generaal Onno Eichelsheim (ANP / ANP / Bart Maat)

Paraatheid

In verband met de oorlog is een aantal Nederlandse eenheden in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Verloven zijn ingetrokken en er zullen extra oefeningen worden gehouden, zei Eichelsheim. Ook zullen NAVO-bondgenoten mogelijk eenheden en materieel door ons land verplaatsen. Nederland heeft eenheden gereed staan voor de NAVO. Het gaat onder meer om een amfibisch transportschip, een fregat, een duikteam en 1.500 militairen. De CDS verwacht dat de NAVO binnen enkele dagen wel een beroep op deze eenheden gaat doen.

Nederland was van plan om vrijdag wapens aan Oekraïne te leveren. Dat wordt een ander moment, zegt de generaal. Hij gaat ervan uit dat het nog zeker gaat lukken om de spullen in Oekraïne te krijgen. Het gaat onder meer om scherpschuttersgeweren, radarapparatuur en scherfvesten.

Inzet

De inval begon met raketten, kruisvluchtwapens en artillerie die de Oekraïense luchtverdediging uitschakelde. Tegelijkertijd trokken de Russen vanuit het oosten, de Krim en Belarus het buurland binnen, zegt Eichelsheim. Havens, vliegvelden en andere militaire installaties zijn met langeafstandswapens onder vuur genomen. Bij Kiev zijn er luchtlandingen geweest. Volgens de generaal proberen de Russen Oekraïense militaire eenheden te isoleren.

Gerelateerde artikelen