Infrastructuur31 mrt '22 14:12

Or KLM verrast door snelheid benoemingsproces Rintel

Auteur: BNR Webredactie

De ondernemingsraad (or) van KLM is verrast door de snelheid van het benoemingsproces voor de opvolger van de huidige KLM-baas Pieter Elbers. Een dag eerder schoof de raad van commissarissen NS-topvrouw Marjan Rintel naar voren als kandidaat voor de functie van president-directeur bij de luchtvaartmaatschappij. Daarbij werd aangegeven dat er nog om advies van de or wordt gevraagd.

'Niet prettig'

Or-voorzitter Dario Fucci legt uit dat hij het niet prettig vindt dat de ondernemingsraad publiekelijk een oordeel moet vellen over de voordracht van een kandidaat. 'Formeel klopt het proces, maar het is een beetje raar zoals het nu gaat', zegt hij in een reactie tegen het ANP. 'De naam en het profiel ligt al op straat en dan moet je reageren. Dat voelt niet prettig.' Fucci kan nog niet inhoudelijk op de mogelijke benoeming van Rintel reageren, omdat het om een voordracht gaat. De aandeelhouders moeten haar aanstelling per 1 juli ook nog bekrachtigen. Naar verwachting komen zij in juni bijeen. Dinsdag spreekt de or over de aanstaande benoeming. Daarna duurt het nog een aantal weken voordat er een beslissing is genomen.

Image
(ANP / Jeffrey Groeneweg)

Rintel was al eerder werkzaam bij KLM. Zij vertrok acht jaar geleden naar de NS. De NS-topvrouw krijgt van het bedrijf de voorkeur boven Pieter Bootsma, die momenteel al bij Air France-KLM werkt en ook als potentiële opvolger van Elbers werd gezien.

Lees ook | Is vertrek Elbers Franse wraak?

Liever iemand van binnenaf

Binnen KLM lijkt er een voorkeur te zijn voor Bootsma, omdat die niet ingewerkt zou hoeven te worden. In de acht jaar dat Rintel weg is, is KLM enorm veranderd. En met de huidige moeilijke situatie waar de luchtvaartsector mee kampt, is de vraag of een nieuwe baas van buitenaf verstandig is. Een buitenstaander moet het bedrijf namelijk nog leren kennen.

NS

De centrale ondernemingsraad van de NS zegt het jammer te vinden dat Rintel vertrekt bij het spoorwegbedrijf. Daarbij wordt vooral op haar open en berokken houding naar alle medewerkers van de NS gewezen. 'De afgelopen jaren hebben wij goed samengewerkt met Rintel als bestuurder'.

Lees ook | Marjan Rintel nieuwe CEO KLM


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen