'Fastned bouwt grote laadstations in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en de UK. We hebben hier tien jaar lang aan gewerkt. Inmiddels zijn we een soort dinosaurus in deze industrie', vertelt topman Michiel Langezaal van Fastned.

Vorig jaar bouwde het bedrijf meer laadstations dan gepland. 'We hebben vorig jaar veel geld opgehaald op Euronex om verder te kunnen investeren. En we ondertekenden een grote overeenkomst met een Franse overheidsbank om een groot deel van het netwerk in Frankrijk te kunnen financieren. Dit jaar gaan we bijna 50 procent meer stations bouwen dan vorig jaar. Dat geld is opgehaald. Fastned is eigenlijk heel comfortabel gefinancierd op dit moment', zegt Langezaal.
Grote laadstations
Volgens de topman heeft 30 tot 40 procent van de Europeanen een oprit, 70 procent heeft er geen één. 'Voor die mensen met een elektrische auto heb je dus publieke infrastructuur nodig.' Toch blijkt het op grote schaal realiseren van laadpalen in straten door gemeenten volgens Langezaal 'best moeilijk te zijn'. 'Grofweg heb je voor iedere auto een paal nodig. Daarvoor moet je infrastructuur gaan bouwen en dat kun je doen door grote laadstations te bouwen. Dat is een deel van de markt.'
Podcast | Topman Michiel Langezaal over de drukte op de markt van laadinfrastructuur
Fastned is daar verantwoordelijk voor en wil deze zomer een nieuw soort laadstation realiseren in België, ergens tussen Antwerpen en Rotterdam. 'Dit wordt de eerste locatie waar Fastned een groot laadstation gaat realiseren. Met een baristabar, koffie, croissants en toiletten. Het zal een plek gaan worden waar we echt gaan 'leren'.'
Vorig jaar wilde Fastned dat de vergunningen die een aantal bestaande tankstations kregen voor het plaatsen van elektrische laadpalen werden vernietigd. 'Wij gaan de grote laadstations bouwen. Benzinestations mogen enkele laders plaatsen, maar niet onbeperkt. Ze mogen een paar pompen weghalen en vervangen door laders. Maar niet onbeperkt', benadrukt de topman.