Infrastructuur8 jul '22 18:41

Eerste kandidaat-opvolger van Johnson dient zich aan

Auteur: BNR Webredactie

De eerste persoon die Boris Johnson wil opvolgen als premier, en leider van de Conservatieve partij, heeft zich bekendgemaakt. Rishi Sunak, de voormalig minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn ambitie kenbaar gemaakt.

De 42-jarige Sunak was van 2020 tot 2022 minister van Financiën en was een van de bewindslieden die onlangs ontslag nam uit onvrede over het leiderschap van Johnson. Sunak is sinds 2015 parlementslid voor de Conservatieve Partij, die na het aftreden van Boris Johnson zonder leider zit. Nu moet binnen de partij gezocht worden naar een opvolger, die dan automatisch ook de nieuwe premier wordt. Sunak lanceerde vrijdag zijn campagnewebsite, getiteld 'Ready for Rishi'.

Rishi Sunak, de voormalig minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn ambitie kenbaar gemaakt.
Rishi Sunak, de voormalig minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn ambitie kenbaar gemaakt. (ANP / Alamy Limited)

Johnson wil deze zomer nog aanblijven als demissionair premier tot er een nieuwe leider gekozen is, wat naar verwachting begin september gebeurt. Voor de leiderschapsverkiezingen binnen de Conservatieve Partij worden veel kandidaten verwacht.

Lees ook | Dit zijn de mogelijke opvolgers van Boris Johnson

Andere mogelijke opvolgers

In Britse media circuleren meerdere namen als mogelijke opvolgers van Johnson. Behalve Sunak zijn dat onder anderen Lizz Truss, de minister van Buitenlandse Zaken, en de ministers Dominic Raab, Nadhim Zahawi, Sajid Javid en Ben Wallace. Ook de parlementariërs Jeremy Hunt, Tom Tugendhat en Penny Mordaunt worden genoemd. Zij zijn populair omdat ze zich al aan het begin van het 'partygate'-schandaal uitspraken tegen Johnson.

Iedereen met de steun van in elk geval twee parlementsleden kan zich verkiesbaar stellen. Na enkele stemrondes onder parlementsleden blijven er twee kandidaten over. Alle leden van de Conservatieve Partij in het hele land mogen dan stemmen wie van de twee partijleider en premier wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen