Infrastructuur10 aug '22 14:18

Waarom de energieprijzen in Nederland zo hoog zijn

Auteur: BNR Webredactie

Nederland had afgelopen maand de hoogste gasprijs van alle Europese landen. Nederlandse huishoudens betaalden in juli 283 euro per megawattuur (MWh) gas, ruim twee keer zoveel als het gemiddelde EU-huishouden. Daar zijn verschillende redenen voor.

In tegenstelling tot Nederland heeft een aantal Europese landen maatregelen genomen, zegt energiedeskundige Aad Correljé, verbonden aan de TU Delft. Zo is er een maximumprijs voor energie bepaald in een aantal landen. Daarnaast spelen in Nederland de belastingen op energie een rol.

Nederland heeft een goed functionerende gasmarkt waardoor prijsstijgingen snel doorgevoerd kunnen worden. In combinatie met de in Nederland veelvoorkomende kortetermijncontracten, betekent dat snelle reacties op prijsfluctuaties.

Cap in Nederland?

Een prijscap op energie, zoals in andere landen, zou een optie kunnen zijn. Echter, Correljé verwacht dat leveranciers van gas daarmee juist in de problemen gebracht. De financiële posities van deze bedrijven wordt aangetast wanneer zij het gas voor een lagere prijs moeten doorverkopen dan waarvoor ze het zelf hebben aangekocht. 'En dan ontkom je niet aan nationalisatie van deze bedrijven om de gasvoorziening toch op peil te kunnen houden. En dat moet je niet willen.'

Lonen omhoog, zoals het FNV oppert, om de energiekosten het hoofd te kunnen bieden, hebben volgens Correljé weinig zin. 'Maatwerk voor gebruikers is efficiënter. Op die manier kunnen de effecten van prijsstijgingen opgevangen kunnen worden'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen