Infrastructuur14 nov '22 13:25

Gasprijs stijgt door voorspelling kouder weer

Auteur: ANP

De Europese gasprijs is flink gestegen doordat er in delen van Europa kouder weer wordt voorspeld. Mild herfstweer zorgde de afgelopen tijd juist voor een daling van de prijs.

Lees ook | 'We kunnen niet meer rekenen op Russisch gas'

Op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt steeg de gasprijs maandag met 10 procent tot bijna 108 euro per megawattuur. Vorige week daalde de gasprijs nog met 15 procent. De prijs ligt nog altijd ver onder de pieken van rond de 350 euro die eind augustus werden bereikt. Ter vergelijking: een dag voor de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari lag de gasprijs nog op zo'n 89 euro per megawattuur.

Lees ook | 'Miljarden kostende energieplafond vooral voor rijkste Nederlanders'

Een andere reden voor de gestegen gasprijs is het stilleggen van de productie bij het Noorse gas- en olieveld Asgard vanwege technische problemen. Volgens het Noorse gasconcern Equinor was er zondag een brand bij een technische installatie en zal het nog enige tijd duren voordat de productie kan worden hervat.

Voorspellingen

Volgens het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, dat onder meer satellietmetingen uitvoert, zullen de temperaturen in Duitsland en het noorden van Europa komend weekend gaan dalen. Het aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Unie zei onlangs juist dat er een grote kans is dat de winter in Europa zachter zal zijn dan normaal.

(Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen