Dat de situatie in Nederland op orde is, komt onder meer door de goedgevulde gasopslagen. Mocht de temperatuur deze winter extreem dalen, dan kan het zo zijn dat er wel een beroep op bedrijven en huishoudens wordt gedaan om hun gasverbruik te verminderen. Maar de leveringszekerheid van elektriciteit uit gascentrales blijft gewaarborgd.
De zorgen zijn er onder andere voor Ierland, Noord-Ierland, Zuid-Zweden, Finland, Malta en Cyprus. Bijzonder is dat ook Frankrijk in het lijstje staat. 'Daar zou deze winter in totaal 30 uur geen stroom kunnen zijn', zo vertelt energie- en klimaatverslaggever Mark Beekhuis. 'Het is dan niet 30 uur aan een stuk, maar meerdere momenten van stroomuitval. Dat kan dan oplopen tot 30 uur in totaal, waar ze rekening mee houden.'
Onzekerheden voor kern- en kolenenergie
Er kunnen problemen ontstaan met de levering van stroom wanneer de schaarste aan elektriciteit meerdere gebieden tegelijkertijd raakt, bijvoorbeeld binnen Europa. Daarom hebben Europese staten al maatregelen genomen om zich voor te bereiden op de winter. Zo zijn er afspraken gemaakt over het vullen van gasvoorraden. Ook worden bepaalde elektriciteitscentrales weer in gebruik genomen.
Lees ook | Kritiek op prijsplafond energie: 'Ongehoorde maatregel!'
De landen die problemen verwachten, zien de oorzaken vooral door onzekerheid op het gebied van stroomproductie. Zo weten Zweden en Frankrijk niet zeker hoe groot de stroomproductie van de eigen kerncentrales zal zijn. Ook de elektriciteit uit steenkolen in Duitsland en Polen vormt een risico, door onzekerheden over de beschikbaarheid van die brandstof.
