Innovatie13 jun '16 19:01Aangepast op 13 jun '16 20:23

Energiesysteem van de toekomst draait rollen om

Auteur: Didi Levison

Stekker in het stopcontact en je hebt elektriciteit. Simpel, hoef je niet over na te denken. Maar dat gaat in de nabije toekomst veranderen.

Geen elektriciteitscentrale maar een zonnepark levert in de toekomst onze energie.
Geen elektriciteitscentrale maar een zonnepark levert in de toekomst onze energie.

Want door de overgang van ‘ouderwetse’ elektriciteitscentrales naar duurzame energie kunnen we in de toekomst zelf bepalen wanneer we energie verbruiken en opwekken. Dat betekent dat ook de prijzen van energie afgestemd kunnen worden op vraag en aanbod. Als het bijvoorbeeld hard waait, is er veel windenergie beschikbaar en zullen de prijzen dalen.

Ook de rol van consumenten gaat veranderen, verwachten energie-experts. Als gebruiker kun je bijvoorbeeld energie opslaan of verkopen aan de energiemaatschappij als je er teveel van hebt.

Om dit allemaal mogelijk te maken is iedereen binnenkort in het bezit van een ‘smart grid’. Dit is een slimme energiemeter die de energieverbruiker helpt met het efficiënt omgaan met energie.

Professor Saskia Lavrijssen loopt in haar oratie aan de Universiteit van Tilburg nog een stapje verder vooruit. De professor pleit namelijk voor inspraak van consumenten in het energiesysteem van de toekomst. 'Burgers moeten bijvoorbeeld aanspraak maken op aangepaste aansluitkosten als zij zelf energie opleveren en geen gebruik maken van het transitienetwerk van de energieleverancier’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen