Innovatie14 jul '16 11:58Aangepast op 14 jul '16 12:22

Van innovatievolger naar innovatieleider

Auteur: Karlijn Meinders

Nederland is in 2016 voor het eerst leidend in Europa op het gebied van innovatie. Samen met Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden, vormt Nederland de kopgroep.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dit rijtje landen scoort minimaal twintig procent boven het Europese gemiddelde voor innovatiekracht. Dit stelt het gezaghebbende European Innovation Scoreboard 2016 dat vandaag is gepubliceerd door de Europese Commissie.

Kenniseconomie
Minister Kamp van Economische Zaken is vanzelfsprekend een blij man. Volgens hem laat de topnotering zien het kabinetsbeleid om onze kenniseconomie te versterken werkt. Maar innovatieleider blijven we niet zomaar. Kamp: 'Bedrijven, kennisinstellingen en overheden moeten de komende jaren extra investeren in onderzoek en ontwikkeling om de positie van Nederland als sterk innovatieland te handhaven.'

Ook weer niet zo goed
Erik Stam, hoogleraar ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht noemt het een goede beweging, maar geen sprong. 'We zitten net aan de goede kant van de lijn. Maar de overheid heeft continu zorg en aandacht voor het innovatieklimaat in Nederland en dat moeten we continueren. Er is nog verbetering mogelijk.'

Randvoorwaarden
De Europese Commissie kijkt naar de voor innovatie benodigde randvoorwaarden in zowel het bedrijfsleven als de publieke sector. Er wordt in totaal op 25 indicatoren getoetst. Nederland is voor het eerst innovatieleider in plaats van innovatievolger, onder andere omdat er volgens het rapport vooruitgang is geboekt bij de hoeveelheid private investeringen in onderzoek en ontwikkeling.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen