KNRM: 'Zwem niet tegen stroom in'
Waar Reddingbrigade Nederland in financiële nood zit, vergaat het de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) eigenlijk helemaal niet slecht. De KNRM moet het hebben van leden, giften en donaties en dat werpt zijn vruchten af. Hun nieuwste wapen in de strijd: superboot NH1816. BNR-redacteur Karlijn Meinders mocht hem uittesten.
'De meest innovatieve reddingsboot van het moment', noemen de mannen en vrouwen van de KNRM hun nieuwe aanwinst. De boot beschikt over een van de sterkste motoren die er bestaan. 'Afhankelijk van het weer kan de snelheid van de boot oplopen tot een kracht van 7G op het lichaam van de bemanning', vertelt Riemert Moleman, hoofd operationele diensten. Ter vergelijking: in een achtbaan heb je met maximaal 3G te maken.
Wie doet wat?
Op de boot is er een vast aantal van zes mensen aanwezig. Een roerganger, een schipper, twee verantwoordelijken voor de navigatie en communicatie en twee lifeguards. Die laatste twee voeren daadwerkelijk de redding uit, soms met hulp van de anderen.
Willem de Vries, lifeguard-coördinator, heeft in zijn loopbaan een hoop drenkelingen uit het water moeten vissen. Het probleem zit 'm eigenlijk in zogeheten zandbanken en muien, vertelt hij. Opgestuwd zand zorgt voor zandbanken. Tussen die zandophopingen in ontstaan muien met sterke stromingen. Zwemmers die in een mui belanden worden met harde kracht richting zee getrokken. 'Veel mensen proberen tegen de stroom in terug te zwemmen naar het strand waar ze vandaan komen. Dit moet je juist niet doen', zegt hij. De Vries legt uit wat je wél moet doen, als je onverhoopt afdrijft:
- 'Bezoek alleen stranden waar een strandwacht aanwezig is'
- 'Als je voelt dat je afdrijft, blijf dan rustig en zwaai om hulp'
- 'Zwem niet (tegen de stroom in) terug naar het strand, maar zwem naar de zijkant'
- 'Vaak kun je na een aantal meters opzij te hebben gezwommen alweer staan'.
Reddingbrigade vs. KNRM
Voor een gemiddelde strandganger zal het verschil niet direct herkenbaar zijn, maar voor de reddingsorganisaties is er een duidelijk onderscheid. Reddingbrigade Nederland wordt gefinancierd door steun vanuit de overheid en gemeenten. De KNRM is afhankelijk van donaties. Ook is er een verschil in taak en uitvoering. 'De Reddingsbrigade bewaakt het grootste gedeelte gedeelte van de stranden, op enkele in het noorden en Wassenaar na. Wij zorgen met name voor bewaking op zee', vertelt Molema.