Innovatie6 sep '16 22:46Aangepast op 7 sep '16 09:34

Vliegende tractor toekomst voor boer

Auteur: Jolijn Mes

De moderne boer van nu bewerkt zijn land met een vliegende tractor. Dit wonder van de technologie is te bewonderen in Biddinghuizen, op de tweejaarlijkse AgroTechniek Beurs.

Foto: Boerenbusiness
Foto: Boerenbusiness

De fabrikant met de mooiste uitvinding wint de Bronzen Sikkel. Onder de twaalf genomineerden bevinden zich ook de automatische voerrobot, de Greenbot en de vliegende tractor.

'De automatische voerrobot van Schuitemaker is een onbemande machine die zelf naar het voer rijdt, het mengt en portioneert en vervolgens zelf langs de hekken rijdt om voer voor de koeien te strooien', aldus jurylid Willem Bierema.

Volgens Bierema heeft de Greenbot ook een goede kans om te winnen: 'Het is een trekker zonder cabine. Volledig onbemand. Je kunt hem programmeren en vervolgens alle voorkomende werkzaamheden laten doen: ploegen, spuiten, alles.'

Maar de gedoodverfde winnaar lijkt de vliegende tractor te zijn, ook al mag het ding nog niet vliegen. Bierema: 'De opkomst van de drone gaat harder dan de regelgeving bij kan houden. Maar ik verwacht dat ze daar wel verandering in gaan aanbrengen.' De vliegende tractor is eigenlijk een hele grote drone die werktuigen kan dragen. Bierema: 'Hij is uitgerust met een spuit voor gewasbescherming, maar je zou ook vloeibare kunstmest kunnen toedienen of hem kunnen uitrusten met sensoren of camerasystemen.'

'Je hebt geen last meer van verspreiding van ziektes van blad naar blad.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen