Innovatie22 sep '16 12:22

'Gemak bezorgt online supermarkten groei'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het gaat goed met de online supermarkten in Nederland en de vooruitzichten zijn alleen maar beter: ruim één op de zes Nederlanders koopt volgend jaar eten en drinken bij een online supermarkt. Naar verwachting stijgt de omzet van online supermarkten in 2017 met ruim 30 procent.

Foto ANP
Foto ANP

De veelbelovende cijfers komen uit de Smart Food Monitor, een marktonderzoek van Multiscope onder 7000 Nederlanders. Volgens het onderzoek is de online supermarkt van de Albert Heijn verreweg de populairste, gevolgd door die van de Jumbo en de Plus.

Dat de gevestigde namen het goed doen verbaast misschien niet, maar ook nieuwkomers spelen slim in op de behoefte van de consument. Vorig jaar startte mede-oprichter Michiel Muller zijn online supermarkt Picnic. In tegenstelling tot de traditionele supermarkten heeft Picnic geen winkels, maar leveren ze alleen de via de app bestelde boodschappen.

Gratis bezorging

Picnic bezorgt de boodschappen gratis. 'Wij hebben heel veel kosten die normale supermarkten hebben niet. We hebben geen gebouwen, geen hoge huren, geen winkelinrichting, vakkenvullers, caissières en ook niet op vijfhonderd plekken voorraad. Al die kosten besparen we en geven we terug aan de consument in de vorm van gratis bezorging.'

Het succes van Picnic zit volgens Muller in het gemak van bezorging. 'Het werkt zo goed omdat mensen dit écht willen. Ze willen gewoon graag het sjouwwerk voorkomen voor de boodschappen die ze elke week moeten halen en die elke week hetzelfde zijn. En als wij het gratis komen brengen, waarom zou je het dan niet doen?', vertelt Muller.

Groei

Op dit moment is Picnic nog maar in een paar steden beschikbaar, waaronder in Amersfoort, waar het bedrijf begon. Aan de ambitie om snel te groeien ontbreekt het bij de boodschappenbezorger niet. 'We zijn een jaar geleden gestart en de markt is nu al vijf keer groter dan toen we startten. In Utrecht zijn we net voor de zomer gestart, daar hebben we inmiddels twee overslagpunten. In Almere zijn we anderhalve week geleden begonnen, daar staan nu 3000 mensen op de wachtlijst.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen