Innovatie12 nov '16 20:49Aangepast op 13 nov '16 17:27

Nieuwe methode borstkankeronderzoek maakt X-ray overbodig

Auteur: Thijs Baas

Wie ooit een mammografie heeft laten doen weet dat dit niet bepaald prettig is. Maar een nieuwe methode voor het checken van borsten, die minder onaangenaam én een stuk veiliger is, moet het borstonderzoek weer een flinke stap verder brengen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Massimo Mischi en Ruud van Sloun van de TU Eindhoven werken aan het onderzoek. Mischi is al vijftien jaar bezig met contra-geluid. Hj gebruikt de signalen die micro-belletjes bij echografie afgeven om bloedvaten heel nauwkeurig in beeld te brengen. 'Kanker heeft microvaten - 'ontogenesis' - nodig om te groeien. Daarom is het heel belangrijk om naar de microvaten te kijken en als die ontdekt zijn, weet je dat kanker aanwezig is', zegt hij in BNR Eyeopeners.

Microbelletjes

Mischi was eigenlijk bezig met cardiovasculair onderzoek, een totaal andere discipline. Daarbij stuitte hij op microbelletjes waarin hij enkele onvoorspelbare signalen aantrof. Uit analyse bleek dat het ultrageluid dat door de microbelletjes liep harmonieuze signalen maakte, die afweken van de verwachte waarden. Uiteindelijk leidde het onderzoek tot een methode die veel beter geschikt was voor borstkankeranalyse: vrouwen gaan op een tafel liggen met de borst in een kommetje met ultrageluidsensoren en zendertjes.

Prostaat

Door geluidsgolven door de borst te sturen kun je zien of er bubbels hebben gezeten, die duiden op de aanwezigheid van vaten en angiogenese - de groei van nieuwe vaten die de ontwikkeling van een tumor ondersteunen. 'Onderzoek naar tumoren in de prostaat liet al zien dat deze bubbels zich heel anders gedragen in de vaten van een tumor dan in gezond weefsel', zegt Van Sloun. 'Alle technologie die we hebben ontwikkeld in het lab van Massimo kunnen we toepassen op deze nieuwe methode om bubbels te detecteren in de borst.'

Een van de grootste winstpunten is dat gebruik van X-ray niet meer nodig is. En daarmee is de kans is dat een onderzoek zélf tot kanker leidt aanzienlijk verkleind. 'Met ultrageluid kun je veel vaker op een veiliger manier naar je borst kijken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen