Innovatie6 jun '17 11:23Aangepast op 6 jun '17 15:44

One more thing: Virtual and augmented reality

Auteur: Daphne Buskoop

Apple presenteerde gister veel vernieuwingen, waaronder nieuwe iPads, de Apple Store die op de schop gaat, iOS11 en slimme speakers. Het meest opvallende van de avond: Apple zet flink in op virtual en augmented reality.

De geruchten dat Apple bezig was met virtual en augmented reality gingen al jaren volgens Koen van Tongeren, Apple-expert en medeoprichter van de website Onemorething. Her en der kocht Apple bedrijfjes op die gespecialiseerd zijn in die technieken. ‘Maar nu laten ze voor het eerst – zij het op beperkte schaal –zien dat ze met augmented reality aan de slag willen.’

Verfijnde techniek

In de nieuwe versie van het besturingsprogramma iOS kunnen ontwikkelaars zelf aan de slag met augmented reality. De techniek is niet nieuw; het zat bijvoorbeeld afgelopen jaar al in het spel Pokémon Go, waar je Pokémons op straat kon vangen. Maar Apple heeft de techniek wel verfijnd. Om een idee te krijgen van hoe de ‘nieuwe’ augmented reality eruit gaat zien en wat je ermee kan:

 

Grote doorbraak?

Dat Apple eigenlijk alleen maar dingen presenteerde die al bestaan, is volgens Van Tongeren niet verrassend. ‘Men zegt nogal eens dat Apple de eerste is die met een product komt, maar vaak is dit niet het geval. Wel zijn ze vaak de eerste die het product maken dat door mensen gebruikt wordt. Dit zag je bijvoorbeeld bij de iPhone en de iPad.’ Dat Apple nu dus duidelijk maakt dat het bedrijf een toekomst ziet in virtual en augmented reality is dus best wel een ‘big deal’, vindt hij.

Lees ook: Dit zijn de nieuwste Apple-producten

Met de slimme speaker die Apple aankondigde kan zomaar eens hetzelfde gebeuren. De techniek bestaat al, en concurrenten als Google en Amazon hebben al vergelijkbare producten op de markt. Maar nu Apple zo iets op de markt brengt, zou het zomaar eens omarmt kunnen worden door het grote publiek, voorspelt Van Tongeren.

Voor wie het gisteravond gemist heeft, de hele presentatie:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen