Innovatie6 jun '17 16:34

Het toppunt van duurzaamheid: een elektrische auto op zonne-energie

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Veel duurzamer gaat het niet worden: elektrische auto’s die worden opgeladen door stroom uit zonnepanelen. De TU Delft heeft samen met het bedrijf Power Research Electronics de eerste snellader op zonne-energie ontwikkeld.

Menno Kardolus, Power Research Electronics (links) en Pavol Bauer, hoogleraar TU Delft. Foto: Rogier Dankerlui.
Menno Kardolus, Power Research Electronics (links) en Pavol Bauer, hoogleraar TU Delft. Foto: Rogier Dankerlui.

‘We hebben hier een auto waarmee je de batterij kan laden, maar ook weer kan ontladen’, legt Menno Kardolus van Power Research Electronics uit. ‘We kunnen zonne-energie rechtstreeks de auto in laden, waarbij we niet eerst het net op hoeven maar rechtsreeks de auto in kunnen’, vervolgt hij.

Kip-en-ei-probleem

Hoogleraar Pavol Bauer vult aan: ‘Hier krijgen wij een oplossing waarmee wij direct vanaf het zonnepaneel de auto in laden. Dat zonder het verlies van energie en voor lagere kosten. Dat is de beste oplossing die er is.’ Bauer beschouwt het huidige lage aantal elektrische auto’s als een soort kip-en-ei-probleem: ‘We hebben nog geen grote doorbraak omdat er niet genoeg oplossingen zoals dit zijn. Daarom hebben wij niet genoeg auto’s. Dat probleem moet een keer doorgesneden worden door slimme oplossingen als deze.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen