Innovatie16 jun '17 15:18

Nederland in top 3 innovatieve landen

Auteur: Koos Tervooren

Nederland is de top 3 binnengekomen van meest innovatieve landen in de wereld, net achter Zwitserland en Zweden, de respectievelijk nummer 1 en 2. Nog nooit werd door Nederland zo'n hoge notering behaald.

Foto: HH/Kick Smeets
Foto: HH/Kick Smeets

Vorig jaar stond Nederland nog 9e in de Global Innovation Index, die wordt samengesteld door de World Intellectual Property Organization (WIPO) en de bussinessscholen Insead en Cornell. De stijging is deels te danken aan een verandering in de methodologie. Zo kreeg Nederland de volle honderd punten op 'buitenlandse investeringen', terwijl het vorig jaar geen punten kreeg voor dat onderdeel. Er zijn door Nederland ook veel punten gewonnen op de onderdelen 'kennisvergaring', 'toepassing van kennis' en 'indienen van patenten'.

Eindhoven

In het onderzoek zijn 127 landen onderzocht aan de hand van honderden variabelen. Ook is de innovatiekracht van regio's onderzocht aan de hand van de hoeveelheid patenten die zijn aangevraagd. Vooral Eindhoven doet het goed met een 18e plek. Rotterdam-Den Haag staat op nummer 45, Amsterdam op 91. Tokyo-Yokohama staat bovenaan, gevolgd door Shenzhen-Hongkong en San Jose-San Fransisco.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen