Innovatie8 sep '17 07:06

No-fly zones probleem voor Limburgse boeren

Auteur: BNR Webredactie

No-fly zones zitten Limburgse boeren in de weg. De Limburgse land- en Tuinbouwbond wilden hun eigen maïsvelden met een drone controleren op illegale wietkweek. Maar driekwart van de velden mochten niet vanuit de lucht bekeken worden.

Foto ANP
Foto ANP

De Limburgse boeren besloten zelf met drones hun velden te controleren op illegale wietkweek omdat de politie aangaf hier geen prioriteit van te maken. 'Natuurlijk ligt de opsporingstaak primair bij de politie', zegt Leon Faassen van de Limburgse land- en Tuinbouwbond (LLTB). Toch besloot de bond tot het inzetten van drones. 'Wij willen onze leden niet in de steek laten.'

Vliegveld Beek

Uiteindelijk bleek een groot deel van de velden niet toegankelijk voor drones. Driekwart van de velden lag in no-fly zones. 'Ja, dat was wel een tegenvaller', moet Faassen erkennen. Toch heeft de actie ook wel wat opgeleverd. 'Het frapante was dat nadat we bekend hadden gemaakt dat met drones gingen controleren de eerste melding van een hennepplantage heel dicht bij het vliegveld Beek was.' Rondom het vliegveld Beek is het zeker ten strengste verboden om met een drone te vliegen. Toen de bond poolshoogte ging nemen, zonder drone, vonden zij wel de eerste wietplantage van dit seizoen.

Lees ook: Limburgse landbouwers zetten zelf maar wietdrones in

Gerelateerde artikelen