Innovatie21 nov '17 12:59Aangepast op 21 nov '17 13:37

Europa hakt knoop door: is pulsvisserij in de haak?

Auteur: Jochem Timmerman

De visserijcommissie van het Europese Parlement beslist vandaag of Nederland door mag gaan met pulsvisserij. Volgens de vissers is de elektrische methode minder schadelijk dan de gebruikelijke techniek, waarbij zware netten over de bodem worden gesleept.

De techniek, waarbij kleine elektrische schokken gebruikt worden om platvissen te vangen, is op binnen de EU alleen toegestaan als experiment. Adriaan Rijksdorp, hoogleraar duurzaam visserijbeheer en onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, zegt dat gebrek aan kennis over van de gevolgen van elektriciteit op de zeebodem een probleem is. Bij ontwikkeling van nieuwe visserij werpen landen die niet meegaan in de nieuwe techniek bezwaren op omdat hierdoor concurrentieverschuivingen plaatsvinden, omdat het nieuwe vistuig efficiënter is om vissen te vangen.

Schade aan de vis

De criticasters zeggen dat kabeljauw als gevolg van de pulsvisserij een spiertrekking ondergaat waarmee hij zichzelf breekt en doodt. Volgens Rijksdorp is dat slechts een van de weinige voorbeelden die echt laten zien dat er schade is. Het gaat hem om de kleinere vissen die door de elektriciteit worden beschadigd en door de mazen van het net weten te ontsnappen: die zouden overleven. Vis die in het net doodgaat heeft geen ecologische gevolgen, maar roept hooguit vis doodgaat in het net, waarvan men al van plan was ze te vangen en op te eten heeft namelijk geen ecologische gevolgen. Dat roept enkel een dierenwelzijnsvraag op.

Vanwege de aangetoonde schadereductie aan de zeebodem pleit Rijksdorp voor continuering van de pulsvisserij. De vragen die er nog liggen over de elektrische effecten moet volgens hem verder worden onderzocht. Want pas dan kan er een juiste afweging gemaakt worden om al dan niet door te gaan met pulsvisserij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen